Consumul de ciocolata mentine inima sanatoasa

Consumul unor cantitati mai mari de ciocolata ar putea fi asociat cu o reducere cu o treime a riscului de a dezvolta boli cardiovasculare, se arata intr-un nou studiu facut public luni.

Descoperirea confirma rezultatele unor studii deja efectuate, a unei legaturi intre consumul de ciocolata si sanatatea inimii.

Totusi, autorii cercetarilor spun ca sunt necesare noi studii in acest sens pentru a afla cu siguranta daca ciocolata este cea care are aceste proprietati sau efectele benefice pot fi explicate de alti factori ce nu au fost suficienti analizati.

Rezultatele studiului actual au fost facute publice la Congresul European al Cardiologiei (European Society of Cardiology Congress), ce s-a desfasurat ieri la Paris.

Organizatia Mondiala a Sanatatii prevede ca, pana in 2030 peste 23,6 milioane de oameni vor muri din cauza afectiunilor cardiace, scrie Physorg.com. Totusi, stilul de viata al fiecarei persoane, dieta sa, reprezinta de asemenea factori cheie in prevenirea bolilor cardiovasculare, se arata in studiu.

Conform mai multor studii recente consumul de ciocolata are o influenta pozitiva asupra sanatatii oamenilor multumita proprietatilor sale antioxidante si antiinflamatorii. Aici sunt incluse reducerea tensiunii arteriale si imbunatatirea sensibilitatii insulinice (un stadiu in dezvoltarea diabetului).

Totusi, dovezile privind modul in care ciocolata ajuta inima este inca neclar. De aceea, dr. Oscar Franco si colegii sai de la Universitatea Cambridge au efectuat acest studiu la scara larga. Ei au analizat rezultatele a sapte studii, la care au luat parte 100.000 de voluntari cu si fara probleme cardiace.

La fiecare studiu au comparat grupul care consuma multa ciocolata cu cel care o consuma in cantitati mici. Cinci dintre aceste studii au indicat o legatura benefica intre consumul in exces de ciocolata si diminuarea riscului de evenimente cardiovasculare.

Ei au descoperit ca ”un nivel ridicat de consum de ciocolata este asociat cu reducerea cu 37% a afectiunilor cardiovasculare si a redus cu 29% riscul de atac de cord, comparativ cu consumul scazut de ciocolata”.

Studiul nu a facut diferente intre ciocolata neagra sau cea cu lapte si a inclus consumul de bauturi, biscuiti si alte deserturi.

Autorii studiului spun ca descoperirea lor trebuie taratata cu precautie, in special din cauza faptului ca ciocolata comercializata are foarte multe calorii (500 calorii pentru fiecare 100 de grame), si daca este consumata in exces poate avea ca efect cresterea in greutate sau cresterea riscului de diabet.

Totusi, concluzioneaza ei, avand in vedere beneficiile consumului de ciocolata, ar trebui luata in calcul reducerea continutului de grasimi si zaharuri in produsele din ciocolata.

Foto: healthynutritiontalk.blogspot.com

Florin Tulbure

Citeste si:

Sase ore pe zi in fata televizorului scurteaza viata unei persoane cu cinci ani

Doua ore de televizor pe zi cresc riscul de diabet si boli cardiovasculare

Adultii care consuma prea mult zahar prezinta riscuri mai mari de a dezvolta boli cardiovasculare

Mancarea poate da dependenta, la fel ca drogurile

Plaman artificial la fel de eficient ca organul uman, creat de cercetatori

E oficial: Vaccinul antifumat nu functioneaza

Retea neuronala artificiala, creata de oamenii de stiinta

Vaccinul antigripal universal, pe cale de a deveni realitate, multumita descoperirii unui nou anticorp

Celule inactive, modificate genetic pentru a transmite curentul electric

Cercetatorii au descoperit o gena care alimenteaza dezvoltarea unei forme agresive de cancer la plamani

Barbatii, mai predispusi la decese din cauza cancerului decat femeile

Cercetatorii au reusit sa creeze neuroni din piele

spot_img

Ultimele știri