Barbatii diagnosticati cu cancer au mai multe sanse de a muri din cauza bolii decat femeile, din cauza unui risc initial mai mare si o detectare mai tardiva a acestuia, sustin cercetatorii americani in cadrul unui studiu al Institutului National de Cancer. Ei au analizat o baza de date care contine informatii despre 36 de tipuri diferite de cancer in perioada 1977 – 2006.
Studiul a relevat faptul ca, in cazul cancerului de esofag, 4 barbati au murit la fiecare deces al unui pacient de sex feminin.
In privinta cancerului la plamani, principala cauza a deceselor atat la barbati cat si la femei, cercetatorii au descoperit ca la fiecare deces al unei femei au murit 2,3 barbati.
Principalul motiv pentru aceasta diferenta este ca barbatii sunt mult mai predispusi la a dezvolta cancer, spune Michael Cook, cercetator la NCI si cel care a condus studiul.
Barbatii au in medie o sansa de viata de 1 la 13, daca sunt diagnosticati cu cancer, comparativ cu femeile care au 1 din 16, potrivit American Cancer Society.
De asemenea, barbatii au mai multe sanse de a ajunge intr-un stadiu avansat al bolii inainte de a fi diagnosticati cu cancer, sustine Cook, citat de abc.net.au.
El spune ca diferentele dintre sexe apar din cauza expunerii la factori cancerigeni, inclusiv fumatul si infectiile virale. Studiul a citat si mecanisme „universale”, precum cromozomii sexuali si hormonii, care pot contribui la diferentele dintre sexe in privinta incidentei cancerului.
Foto: abc.net.au
Citeste si:
Mancarea poate da dependenta, la fel ca drogurile
Consumul moderat de bauturi carbogazoase afecteaza metabolismul si ingrasa
Studiu: O viata satisfacatoare face bine inimii
Cercetatorii prezic viitorul cu ajutorul activitatii creierului
Britanicii au descoperit un "medicament minune" care poate vindeca majoritatea tipurilor de cancer
Viata la oras afecteaza creierul: Risc dublu de schizofrenie in mediul urban
Material care regenereaza pielea si vindeca ranile adanci, dezvoltat de cercetatori
Doua ore de televizor pe zi cresc riscul de diabet si boli cardiovasculare