Celule inactive, modificate genetic pentru a transmite curentul electric

Bioinginerii de la Universitatea Duke au reusit, prin modificari genetice, sa transforme celule neexcitabile in unele capabile sa genereze si sa transmita curentul electric, o descoperire care ar putea avea implicatii largi in tratarea bolilor sistemului nervos sau a celor cardiace. Transformarea a fost posibila prin introducerea pe suprafata celulelor a unor gene care rezulta din formarea canalelor de ioni.

Aceste canale permit moleculelor incarcate electric sa iasa sau sa intre din celule permitand transferul curentului electric de la o celula la vecina sa. Cercetatorii spun ca doar cateva canale de ioni sunt suficiente pentru a determina excitarea celulelor, relateaza Scienceagogo.com. Ei au ajuns la concluzia ca trei canale ar putea sa faca acest lucru, inclusiv cele care transporta ioni de potasiu, de sodiu si un canal de jonctiune, o structura specializata care permite comunicarea electrica intre celule.

”Prin introducerea a trei canale de ioni am reusit sa oferim celulelor inactive electric abilitatea de a deveni excitabile electric”, a declarat cercetatorul Rob Kirton.

Rezultatele experimentelor de la Universitatea Duke deschid noi orizonturi in privinta cercetarilor. Celulele excitabile modificate genetic ar putea juca un rol important la tratarea atacurilor de cord, atunci cand portiuni lezate ale muschiului inimii devin  deconectate electric si nu se mai pot contracta alaturi de celulele sanatoase invecinate.

Foto: Scienceagogo.com

Florin Tulbure

Citeste si:

Vaccinul antigripal universal, pe cale de a deveni realitate, multumita descoperirii unui nou anticorp

Cercetatorii au descoperit o gena care alimenteaza dezvoltarea unei forme agresive de cancer la plamani

Barbatii, mai predispusi la decese din cauza cancerului decat femeile

Cercetatorii au reusit sa creeze neuroni din piele

Mancarea poate da dependenta, la fel ca drogurile

Consumul moderat de bauturi carbogazoase afecteaza metabolismul si ingrasa

Studiu: O viata satisfacatoare face bine inimii

Cercetatorii prezic viitorul cu ajutorul activitatii creierului

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri