Cât de verde e viitorul Bucureștiului?
În fața provocărilor de mediu, Bucureștiul are nevoie de un plan concret și, mai ales, sustenabil. Pentru a înțelege mai clar de unde poate veni rezolvarea, ne-am dus direct la sursă: primarul Capitalei. În discuția cu Nicușor Dan explorăm viziunea sa pentru un București verde și modern, în care drumurile nu sunt asfaltate doar pe hârtie, iar bugetul orașului e cheltuit într-un mod eficient. Și, desigur, explorăm și subiectele ce constituie temele referendumului din 24 noiembrie.
Află primul când se lansează următorul Podcast
Povești din timpurile noastre
Schimbările climatice sunt complexe și ne îndreptăm spre o criză ireversibilă. Ține de noi, de politici și de obiceiuri de consum, să încetinim procesul de degradare al planetei.
Conversațiile, educația și informațiile corecte și concrete au un rol crucial pentru modul în care înțelegem și ne raportăm la etapa în care ne aflăm. Este nevoie de un efort susținut și soluții clare, adoptate la nivel individual și comunitar, pentru a face o schimbare. Dintre toate, schimbarea de mentalitate și de obiceiuri reprezintă cea mai mare provocare.
La Green Report Podcast, ne asumăm rolul complex de a educa și produce schimbare, prin conversații alături de invitați cu experiență dovedită în segmentul în care activează, invitați a căror voce merită auzită.
Gazda
Raluca Fișer, expert în management strategic, transport durabil și economie circulară, coordonează proiecte de CSR și advocacy de mai bine de 15 ani. În calitate de Managing Partner, în 2007, a lansat și conduce prima organizație media românească de afaceri și legislație de mediu, numită Green Report. În 2009, a fondat Asociația Green Revolution, primul ONG românesc de ecologie urbană care implementează măsuri pentru un oraș verde.
Invitații
Oameni de business, oameni politici, autorități în domeniu, persoane publice – cu toții au ceva de spus și fiecare face un efort pentru a avea un impact pozitiv. Rolul lor este să fie un exemplu, și alături de ei, putem învăța să fim mai buni în modul în care implementăm la nivel profesional politici care impactează mediul sau, la nivel personal, mici gesturi care fac diferența.
Alte episoade
LISTĂ PODCAST-URI
Cum le vorbim copiilor despre mediu
Green parenting înseamnă să ții cont de mediu în fiecare decizie pe care o iei, de la ce îi dai copilului să mănânce, cum îl imbraci și până la ce valori îi insufli. Însă totul se reduce la un singur cuvânt: responsabilitate. Și cine să ne fie partener de discuție pe acest subiect, dacă nu cel mai apreciat expert în parenting din România, Urania Cremene?
Ce instalații alegem pentru o casă comfortabilă și sustenabilă
Pompe de căldură, VRV-uri, panouri fotovoltaice, încălzire în pardoseală sau tavane răcite? Din fericire, avem foarte multe opțiuni sustenabile în 2024 dacă vrem să ne facem casa eficientă din punct de vedere termo-energetic. Dar cum știi care e cea mai bună soluție pentru nevoile tale de consum? Întrebi un expert: Sorin Matei are experiență de peste două decenii în domeniu și nu doar că ne răspunde la toate întrebările în acest episod de Green Report, ci ne și învață cum să ne facem temele înainte de a cumpăra echipamentul dorit.
Cum rămâi relevant într-o lume în schimbare
Descrierea pentru site: Viitorul e ceva ce ți se întâmplă sau e ceva asupra căruia ai control? În acest episod de Green Report, Diana Stafie ne vorbește despre ce înseamnă foresight și cum putem învăța să ne pregătim pentru diferite scenarii de viitor, indiferent dacă acele scenarii ne entuziasmează sau, din contra, ne dau dureri de stomac. Pe scurt: explorăm viitorul pentru a exploata mai bine prezentul, dar mai ales pentru a ne ajuta să rămânem relevanți într-o lume care se schimbă mai repede decât oricând în istoria ei.
Cum afectează schimbările climatice viața sportivilor?
În 2007, Lucian Mîndruță și-a anunțat publicul că se duce cu bicicleta la mare și i-a invitat pe toți doritorii să i se alăture. O singură persoană a venit. De-atunci a ajuns la sute de ture organizate pe trasee din toată România, dar și prin Europa sau America, alături de mii de alți cicliști amatori. Și totuși, ce ține România în spate de la a deveni o destinație cicloturistică, din perspectiva lui? Aflam din primul episod al sezonului 4 de Green Report.
Cum afectează schimbările climatice viața sportivilor?
Sportul și sustenabilitatea sunt ca doi prieteni buni care își dau mână în mână pentru a face lumea mai verde și mai sănătoasă. Cum schimbarile climatice nu-i ocolesc nici pe ei, in acest episod de Green Report exploram cum e afectata viata sportivilor, dar si ce pot face ei pentru o lume mai sustenabila. De data asta stam de vorba cu Radu Restivan, inițiatorul comunității 321sport, care a transformat sportul într-o aventură amuzantă și motivantă. Imaginează-ți: oameni sedentari, obosiți și cu kilograme în plus, care se întâlnesc pentru a alerga și a se susține reciproc. Ei nu se uită la ceas, ci la prieteni și la bucuria de a depăși limitele.
Ce face o casă să fie sustenabilă?
Imaginează-ți o lume în care casele noastre nu doar oferă adăpost, ci și protejează mediul înconjurător. Casele sustenabile sunt acele minuni arhitecturale care îmbină designul modern cu tehnologiile verzi pentru a crea locuințe eficiente energetic și prietenoase cu natură. Proiectele EFdeN conduse de Claudiu Butacu sunt un exemplu strălucit, prin care o casă poate ajunge să aibă o amprentă de carbon mult mai mică și să fie independentă financiar.
Într-o lume în care schimbările climatice ne cer să acționăm, casele sustenabile și proiectele precum cele ale echipei EFdeN reprezintă farurile către un viitor mai verde și mai sănătos.
De ce ți-ai lua mașină electrică în România?
În timp ce mașinile electrice câștigă teren, provocările precum infrastructura de încărcare insuficientă și costurile inițiale ridicate pun frână entuziasmului. Dar speranța se aprinde cu planurile ambițioase ale României: o aplicație ce conține harta detaliată a stațiilor de încărcare, investiții în puncte de încărcare în toate regiunile, și un viitor energetic marcat de surse regenerabile. În acest episod al Green Report stăm de vorbă cu Alex Teodorescu de la Renovatio pentru a afla cum navighează România pe drumul spre un orizont electric.
Poate fi luxul sustenabil?
Într-o eră în care sustenabilitatea devine esențială, industria luxului din România se reinventează. De dată această, Cristian Preotu, un pionier în acest domeniu, e invitatul Green Report la o discuția despre cum luxul nu trebuie întotdeauna să fie și scump, dar și despre cum sustenabilitatea și calitatea trebuie să stea la baza alegerilor noastre.
Codrul e frate cu românul. Dar l-am tăiat.
Cât de mult le pasă românilor de natură, în general, și schimbări climatice, în mod special, și mai ales cât de mult simțim că avem o responsabilitate în direcția asta? România e pe locul 9 în Europa la risipă alimentară. Anual fiecare român aruncă la gunoi, în medie 70 kg de mâncare, în timp ce jumătate dintre copiii sub 6 ani din mediul rural trăiesc în risc de sărăcie și malnutriție. Pentru că, în final, totul se rezumă la comportamentul uman, l-am invitat pe sociologul Gelu Duminică la o discuție din care încercăm să înțelegem de ce acționăm în acest mod și să învățăm să facem alegeri mai bune.
Cum și de ce să reciclăm deșeurile electrice?
România face progrese în gestionarea colectării deșeurilor electrice, însă are încă probleme serioase legate de colectarea neautorizată și de lipsa unei infrastructuri adecvate de reciclare. Un exemplu pozitiv este activitatea organizației ENVIRON, care a colectat peste 160.000 de tone de deșeuri electrice și electronice în 16 ani de activitate.
Care sunt deșeurile invizibile, care au fost campaniile cele mai de succes și ce soluții are utilizatorul de rând pentru a acționa responsabil și a-și face viața mai ușoară, aflăm de la Roxana Puia, director de marketing al Asociației Environ.
Evoluția SGR în România
În primele 4 luni de funcționare, Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) a fost pentru România a fost o poveste plină de realizări. De la cele aproximativ 31.000 de ambalaje returnate în decembrie, în luna martie numărul a ajuns la peste 40.000.000. Anca Marinescu se întoarce la Green Report pentru un prim bilanț al SGR, din care aflăm cum a fost primit de către consumatori și comercianți deopotrivă, care sunt principalele critici aduse sistemului, dar și cum am reușit să reciclăm în 4 luni mai mult decât am făcut-o în 30 de ani.
Trendurile sunt rețeta sigură spre plictiseală
Într-o lume în care fiecare alegere contează, designul de interior sustenabil este un angajament față de frumusețea care durează, nu doar în estetică, ci și în etică. Anna Chițan ne vorbeste despre abordarea sa unică și despre contribuția sa la armonia și funcționalitatea spațiilor interioare. Aflăm de la un designer de interior inovator cum pot fi spațiile mai mici optimizate pentru a oferi aceeași funcționalitate și confort precum cele mari, prin utilizarea inteligentă a resurselor și alegerea materialelor sustenabile.
Activismul de Mediu, față-n față cu autoritățile
World Wide Fund for Nature (WWF) este una dintre cele mai cunoscute organizații non-guvernamentale dedicate conservării naturii și protejării mediului înconjurător. WWF are o prezență inclusiv în România și se concentrează pe o serie de probleme-cheie legate de conservarea biodiversității, utilizarea sustenabilă a resurselor naturale și combaterea schimbărilor climatice. Despre proiectele WWF România și despre activismul de mediu, discutăm cu Orieta Hulea, director WWF România.
Cum ne afectează politicile Comisiei Europene?
Politicile de mediu ale Comisiei Europene au un impact semnificativ asupra vieții românilor, aducând beneficii pentru mediu, sănătate și economie. Comisia Europeană, în calitate de organizație-cheie din cadrul UE, joacă un rol crucial în dezvoltarea și implementarea acestor politici de mediu. Despre cum sunt afectați românii de aceste politici și ce măsuri sunt implementate pentru a aduce beneficii reale cetățenilor, aflăm de la Elina Bardram, Head of International Relations Unit, DG Clima, European Commission.
Prețul sustenabilității – Cum alegem eco într-o lume cu bugete limitate
Green parenting-ul nu este doar despre a fi ,,verde”; este despre a oferi copiilor noștri un mediu sigur și sănătos pentru a învăța, crește și a se dezvolta. Despre green parenting sau ,,arta” de a ne crește copiii într-un mod care aduce beneficii pe termen lung atât pentru sănătatea lor, cât și pentru mediu vom discuta cu Aluziva (Alina Greavu), mamă a trei copii, care abordează subiecte tabu și prezinta viața așa cum este, în ciuda presiunii de a arăta numai perfecțiune în social-media.
Fast fashion, inamicul sustenabilității?
În lumea contemporană a modei, conceptul de fast fashion a captat atenția ca un fenomen influent și controversat. Acesta reprezintă un model de producție și consum care se bazează pe producerea rapidă a hainelor la prețuri accesibile, influențând preferințele consumatorilor și creând provocări semnificative pentru mediu și societate. Despre fast fashion discutăm cu Andreea Raicu, antreprenoarea din spatele brandului cu același nume, al cărei motto este: „Hainele sunt importante prin felul în care ne fac să ne simțim, nu prin felul în care ne arătăm oamenilor”
Ambalajele, o problemă sau o resursă
Sistemul de Garanție Returnare a Ambalajelor (SGR) este o inițiativă crucială pentru protejarea mediului și reducerea poluării generate de ambalaje. Într-o lume în care ambalajele sunt omniprezente, gestionarea lor în mod responsabil devine o necesitate. SGR își propune să motiveze atât consumatorii, cât și producătorii să recicleze și să reducă deșeurile de ambalaje. Despre beneficiile, dar și despre riscurile implementării SGR discutăm cu Anca Marinescu, Corporate Affairs & Communication Manager RetuRO.
Cum acționăm pentru un aer curat?
În România, poluarea aerului este responsabilă pentru peste 29.000 de morți premature în fiecare an, arată cel mai recent raport publicat de Agenția Europeană a Mediului, din 2020. Situația este îngrijorătoare mai ales în Capitală: un bucureștean pierde în medie aproape 2 ani din viață din cauză că limitele de poluare stabilite de OMS nu sunt respectate. Despre pericolele la care se expun cetățenii și ce măsuri pot adopta chiar ei pentru remedierea situației, discutăm cu directorul executiv Ecopolis, Oana Neneciu.
Cum abordează UE practicile de greenwashing în eforturile sale pentru sustenabilitate?
Într-o lume tot mai preocupată de problemele legate de mediu și sustenabilitate, conceptele de greenwashing și dezvoltare durabilă a companiilor au devenit puncte-cheie în discuțiile legate de responsabilitatea corporativă și impactul asupra societății și mediului înconjurător. Green Report Podcast explorează alături de Ramona Jurubiță, Country Managing Partner KPMG, fenomenul greenwashing la nivel mondial și european, o abordare subtilă ce ascunde adevărul sub mantaua mesajelor aparent ecologice și a eforturilor aparent sustenabile.
RAMONA JURUBIȚĂ, Country Managing Partner KPMG
Cum oprim flagelul știrilor false despre mediu?
Termenul “știri false” a devenit un subiect controversat, care a căpătat o viață proprie în ultimii ani. Odată cu apariția internetului și a platformelor de socializare, a apărut o nouă modalitate de a publica, distribui și consuma informații, care pare să nu respecte standardele editoriale. Una dintre cele mai folosite metode de a crea fake-news pe tema schimbărilor climatice o reprezintă distorsionarea unei informații reale prin adăugarea sau manipularea unor date neverificate științific.
INVITAT: VITALIE COJOCARI, jurnalist
Cum ne recucerim orașul?
Avem un decalaj de minimum 15 ani față de alte țări în sistemul de organizare urbană și încă nu am reușit să facilităm transportul alternativ. Cât ține de o schimbare a comportamentului cetățeanului și cât ține de autoritate, dezbatem într-o discuție foarte interesantă cu Bogdan Suditu.
INVITAT: BOGDAN SUDITU, conferenţiar la Facultatea de Geografie, Departamentul de Geografie Umană şi Economică, a Universităţii din Bucureşti
Provocări și soluții pentru risipa alimentară
73% din restaurantele din România se confruntă astăzi cu risipa alimentară. Gastronomia responsabilă și inovația culturală sunt acum o necesitate. Avem soluții de aprovizionare mai eficiente, principii pentru mersul la cumpărături, alegeri pentru bunăstarea noastră. O discuție cu Nicolai Tand, chef și expert culinar.
INVITAT: Nicolai Tand, chef și expert culinar
Tranziția către eficiență și durabilitate
Prin intermediul experienței sale în gestionarea procesului de tranziție energetică și utilizarea instrumentelor financiare adecvate, Laura Nazare, coordonatoarea campaniei naționale pentru tranziție energetică la Bankwatch România, ne-a împărtășit informații valoroase și exemple practice despre cum putem economisi energie și proteja mediul prin eficiența energetică. Vorbim despre soluții concrete pentru a reduce costurile cu energia electrică și a diminua emisiile de gaze cu efect de seră.
INVITAT: Laura Nazare, Campaigner at Bankwatch Romania
Ecotunes în ritmuri de percuție
Protecția mediului, consumul responsabil de resurse, energii alternative, reciclare, turism eco, tehnologie verde, mobilitate urbană, responsabilitatea socială a companiilor.
Zoli Toth este implicat în mai multe cauze „verzi” și în 2008-2009 a prezentat două sezoane ale emisiunii Green Report, rămânând un prieten al cauzei Green Revolution. Din 2009 până în prezent, realizează și moderează emisinea de radio Ecofrecvența.
INVITAT: Zoli Tóth, Muzician, realizator de radio și ecologist dedicat protecției mediului înconjurător
Biodiversitatea și jocul supraviețuirii
Potrivit Forumului Economic Mondial, aproape jumătate din PIB-ul mondial (aprox. 40.000 mld. EUR) depinde de mediul natural și de resursele acestuia. Invitatul special Florin Stoican, Președinte al Asociației Parcul Natural Văcărești și al Asociației Kogayon, dezvăluie legăturile esențiale dintre biodiversitate și bunăstarea noastră ca specie, dar și despre cum putem contribui la protejarea ei.
INVITAT: Florin Stoican, Președinte al Asociației Parcul Natural Văcărești și al Asociației Kogayon
Încălzirea globală. E vremea schimbărilor
Ultimul raport realizat de experții în domeniul climei din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite subliniază că obiectivul de a limita încăzirea globală cu +1,5 grade Celsius va fi ratat. Acest prag va fi atins în aproximativ 10 ani, iar consecințele catastrofelor climatice vor deveni atât de grave, încât există scenariul în care oamenii nu se vor putea adapta.
INVITAT: dr. Bogdan Antonescu, cercetător principal în cadrul Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Optoelectronică.
Bicicleta în București: între realitate și potențial
Bucureștiul este cel mai congestionat oraș din Europa. În medie, distanța de deplasare cu mașina este de 16 km/h. Dar distanța dintr-un capăt în altul poate fi parcursă în mai puțin de 45 de minute, pe bicicletă. De fapt, sunt mai puțin de 20 km.
Siguranța și respectarea legislației de către ceilalți participanți la trafic sunt două dintre discuțiile principale ale celor care parcurg orașul pe bicicletă.
INVITAT: Marius Gorgan, Bucharest Bike Traffic
Află primul când se lansează următorul Podcast
Green Report
De 17 ani, sustenabilitatea are un mediu favorabil
De 17 ani, publicul cu inimă verde găsește în Green Report o sursă zilnică de informații fresh. De la problemele de zi cu zi ale cetățenilor, precum poluarea aerului sau dispariția spațiilor verzi, până la antreprenoriat verde, legislație de mediu sau inițiative ale organizațiilor neguvernamentale, jurnaliștii Green Report acoperă o vastă arie de subiecte.
Din 2021, Gala Green Report premiază puterea exemplului, în cele 11 categorii de excelență: cele mai sustenabile proiecte implementate în România de către companii și cele mai responsabile politici corporatiste de mediu.
Anual, Green Report organizează 8-12 conferințe, pentru că suntem alături de oamenii care pot face diferența, fie că activează în politică, administrație sau business.
Acum, lansăm Podcast-ul Green Report, o sursă bi-lunară de informații prin care ne dorim să aducem responsabilitatea față de mediu mai aproape de publicul nostru.