Mancarea poate da dependenta, la fel ca drogurile

Oamenii pot deveni dependenti de mancarea foarte gustoasa si sa dezvolte un obicei in privinta consumului ei, similar cu comportamentul celor care folosesc droguri sau alcool, se arata intr-un nou studiu al unei universitati canadiene.

Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au folosit un chestionar creat initial de Universitatea Yale. Un grup de barbati si femei supraponderale au participat la studiu, ei fiind evaluati in functie de cele sapte simptome de diagnosticare ale dependentei de substante recomandate de Asociatia Americana de Psihiatrie (respectiv toleranta sau utilizarea drogurilor in ciuda problemelor create).

Intrebarile au fost modificate prin inlocuirea cuvantului droguri cu mancare. In functie de raspunsul lor, subiectii studiului au fost clasificati ca fiind „dependenti de mancare” sau non-dependenti, iar apoi rezultatele celor doua grupuri au fost comparate in functie de factorii psihologici de risc si de motivatie anormala pentru substantele care creeaza dependenta.

„Dependentii de mancare” nu s-au diferentiat de cei care nu sunt dependenti in privinta varstei sau a greutatii corporale, relateaza Science Blog, insa ei au afisat tulburari de coportament si depresie, plus mai multe simptome de deficit de atentie si hiperactivitate.

De asemenea, ei au fost caracterizati ca avand o personalitate mai impulsiva, au fost mai sensibili la proprietatile mancarurilor gustoase si erau mai inclinati spre a-si  alina tristetea cu mancare.

„Aceste rezultate intaresc opinia conform careia dependenta de mancare este o afectiune ce poate fi identificata cu simptome clinice si este caracterizata de un profil psihic asemanator cu ce al oamenilor care abuzeaza de droguri”, a declarat dr C. Davis de la Universitatea York din Toronto, Canada, cel care a condus studiul.

„Informatiile ne vor ajuta sa dezvoltam tratamente personalizate pentru cei care se lupta cu dorinta de a manca”, a mai spus Davis.

Foto: ayushveda.com

Florin Tulbure 

Citeste si:

Consumul moderat de bauturi carbogazoase afecteaza metabolismul si ingrasa

Studiu: O viata satisfacatoare face bine inimii

Cercetatorii prezic viitorul cu ajutorul activitatii creierului

Britanicii au descoperit un "medicament minune" care poate vindeca majoritatea tipurilor de cancer

Viata la oras afecteaza creierul: Risc dublu de schizofrenie in mediul urban

Material care regenereaza pielea si vindeca ranile adanci, dezvoltat de cercetatori

Doua ore de televizor pe zi cresc riscul de diabet si boli cardiovasculare

spot_img

Ultimele știri