Cercetatorii din Cleveland au creat un plaman artificial la fel de eficient ca un organ adevarat. El utilizeaza aerul nu oxigenul pur.
Plamanii artificiali mai au inca nevoie de ani de zile pana cand vor putea fi folositi, insa pentru cei 200 de milioane de oameni din intreaga lume, care sufera de boli la plamani, dispozitivul reprezinta un mare pas inainte catre crearea unui plaman portabil si usor de implantat. Asta sustine Joe Potkay, un cercetator din cadrul Universitatii Case Western Reserve.
Oamenii de stiinta au realizat prototipul urmarind felul in care este „construit” plamanul uman si dimensiunile sale. Plamanul artificial este plin de vase de sange din silicon, care masoara o patrime din diametrul parului uman.
„Pe baza performantei actuale a dispozitivului estimam ca o unitate care poate fi utilizata la oameni ar trebui sa masoare 15×15 centimetri, si 10 cm in inaltime, sau aproximativ volumul plamanului uman. In plus, dispozitivul poate fi condus de inima si nu ar avea nevoie de o pompa mecanica”, a declarat Joe Potkay.
Sistemele de respirat artificiale din prezent au nevoie de rezervoare grele de oxigen, ceea ce le limiteaza portabilitatea. Prin urmare, pot fi folosite doar in cazul pacientilor care nu sunt activi, relateaza Machineslikeus.com. Iar durata de viata a sistemului este masurata in zile.
Foto: iranreview.org
Citeste si:
Retea neuronala artificiala, creata de oamenii de stiinta
E oficial: Vaccinul antifumat nu functioneaza
Celule inactive, modificate genetic pentru a transmite curentul electric
Barbatii, mai predispusi la decese din cauza cancerului decat femeile