Adultii care consuma prea mult zahar prezinta riscuri mai mari de a dezvolta boli cardiovasculare, se arata intr-un nou studiu al unei echipe de cercetatori din California si Japonia.
„Desi exista dovezi ca oamenii care consuma zahar sunt mai predispusi la a avea boli cardiovasculare sau diabet, pana acum nu se stia sigur daca dietele cu un nivel ridicat de zahar chiar conduc la aceste boli”, a declarat cercetatorul Kimber Stanhope, principalul autor al studiului.
“Noile descoperiri demonstreaza ca riscurile de boli cardiovasculare sunt mai mari la indivizii care isi iau 25% din calorii din fructoza sau sirop de porumb bogat in fructoza”, a adaugat Stanhope.
Cercetatorii au examinat in acest studiu 48 de adulti cu varste intre 18 si 40 de ani. Ei au fost rugati sa consume mai putine sucuri ce contin zahar, timp de cinci saptamani. Apoi participantii au fost impartiti in trei grupuri, fiecare dintre ei luandu-si 25% din ratia zilnica de calorii din fructoza, glucoza sau sirop de porumb bogat in fructoza
In doar doua saptamani, participantii la studiu care au consumat fructoze si sirop de porumb bogat in fructoza, au prezentat un nivel crescut al colesterolului, trigliceridelor si al proteinei apolipoprotein-B, care duce la blocarea arterelor. Aceleasi riscuri nu au crescut la voluntarii care au consumat glucoza.
Foto: Healthyourbody.com
Citeste si:
Mancarea poate da dependenta, la fel ca drogurile
Plaman artificial la fel de eficient ca organul uman, creat de cercetatori
E oficial: Vaccinul antifumat nu functioneaza
Retea neuronala artificiala, creata de oamenii de stiinta
Celule inactive, modificate genetic pentru a transmite curentul electric
Barbatii, mai predispusi la decese din cauza cancerului decat femeile