Industria cimentului cere reciclarea deseurilor din beton

O coalitie formata din companii din industria cimentului vrea sa elimine volumele mari de deseuri de beton care ajung la gropile de gunoi, in conditiile in care acesta este al doilea cel mai folosit material din lume, dupa apa, dar care are o rata de reciclare foarte variata, in functie de zona, informeaza GreenBiz.

Olanda, de exemplu, a interzis depozitarea deseurilor de beton la gropile de gunoi, iar acum acesta este reciclat in proportie de aproape 100%. La celalalt pol se afla Spania si Portugalia, care recupereaza doar o mica parte din deseurile generate in constructii.

Coalitia, numita Cement Sustainability Initiative, vrea sa creasca gradul de constientizare a beneficiilor refolosirii betonului, cu ajutorul unui raport.
Producatorii de ciment, materie prima care intra in componenta betonului, sustin ca au doar un rol indirect in atingerea tintei de eliminare totala a deseurilor de acest tip. In prezent, industria cimentului genereaza 5% din gazele cu efect de sera la nivel global.

Un mod de a creste rata de reciclare a betonului este de a promova oportunitatile de reciclare a acestui material. De exemplu, atunci cand este zdrobit, el poate inlocui anumite materiale din beton si poate fi folosit in numeroase alte servicii, cum ar fi reabilitarea strazilor.

Coalitia cere o mai buna colectare a datelor si a statisticilor privind reciclarea betonului, stabilirea unor tinte in ce priveste cantitatea de beton reciclat folosit in reabilitarea drumurilor si in sectorul constructiilor, subventii si o mai buna promovare a beneficiilor reciclarii acestui material. Grupul este format din 18 companii, producatoare a circa o treime din totalul productiei globale de ciment, precum Lafarge, Cemex, Holcim si Ash Grove Cement.
 

spot_img

Ultimele știri