Perdea de fum peste noua taxa auto

Dupa ce in cadrul sedintei de guvern premierul Victor Ponta a declarat ca taxa de inmatriculare va fi inlocuita de o taxa de mediu si va respecta principiul “poluatorul plateste”, purtatorul de cuvant, Andrei Zaharescu a anuntat ca, deocamdata, nu s-a luat nici o decizie privind taxa auto.

“Doamna ministru Rovana Plumb a prezentat o informare privind taxa auto, dar in acest moment Guvernul nu doreste sa faca nici un fel de comentariu, sa ofere absolut nici un fel de mic amanunt pana in momentul in care aceasta hotarare va fi aprobata. In acel moment, vom comenta”, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Insa executivul trebuie sa vina cu un raspuns ferm legat la problema taxei auto, tinand cont si de faptul ca de la  1 ianuarie 2013 a expirat termenul pentru amanarea aplicarii taxei auto, astfel forma initiala a reintrat in vigoare.

La sfarsitul lunii noiembrie, Victor Ponta anunta ca taxa auto va fi inlocuita de o taxa de mediu doar dupa ce Guvernul se va consulta cu Comisia Europeana (CE).

"Taxa auto va fi inlocuita cu o taxa de mediu doar dupa ce vom avea toate consultarile facute cu Comisia Europeana ca sa nu mai intram in infrigement", a spus atunci premierul.

Pe 23 octombrie, presedintele Traian Basescu a promulgat decretul pentru suspendarea taxei auto. Potrivit documentului soferii care au platit deja aceasta taxa isi vor primi banii inapoi. Camera Deputatilor a aprobat, la inceputul lunii octombrie, o ordonanta de urgenta care vizeaza amanarea aplicarii taxei pana la 1 ianuarie 2013.

Ordonanta initiata de Guvenul Boc prevede amanarea datei de la care devine obligatorie aplicarea taxei pentru emisiile poluante cu ocazia primei inmatriculari a unui autovehicul, chiar daca acesta este rulat, pentru care nu a fost aplicata taxa speciala pentru autoturisme sau taxa de poluare pentru autovehicule.

Senatul a adoptat anterior, tacit, ordonanta, iar comisiile de industrii si buget ale Camerei au avizat-o favorabil.

Cosmin Zaharia

Citeste:

Timbrul de mediu inlocuieste taxa de prima inmatriculare

Guvernul ar putea modifica astazi taxa auto

Taxa de mediu pentru autoturisme, doar cu avizul CE

spot_img

Ultimele știri