O fosta cazemata nazista devine cea mai mare centrala solara din Europa

Un fost buncar nazist aflat in cartierul Wilhelmsburg al orasului Hamburg va fi transformat in cea mai mare centrala de valorificare a energiei regenerabile din Europa.

Centrala va alimenta cu energie termica 3000 de locuinte si va furniza energie electrica pentru 1000 de locuinte, informeaza treehugger.

Datorita noului obiectiv energetic, emisiile de CO2 in atmosfera se vor reduce cu 6600 tone pe an.

Centrala va incepe sa functioneze in anul 2012 si va intra in exploatare la intreaga capacitate in anul 2013.

Sistemul fotovoltaic va avea o capacitate de 110 kWh si va fi completat de panouri solare pentru producerea energiei termice, cu puterea totala de 0,6 GWh. Suprafata totala a panourilor va fi de circa 3000 de metri patrati.

In anul 2013, acestora li se va adauga o instalatie de producere a biometanului, cu puterea de 3,7 GWh.

Reamenajarea cazematei, cunoscuta in Germania sub numele de Flakturme V, este coordonata de firma IBA Hamburg Gmbh.

Buncarul de la Hamburg, cu noua etaje, face parte dintre cele opt cladiri de acest tip, construite la ordinul lui Hitler dupa un raid al aviatiei britanice, Royal Air Forces, asupra Berlinului. Cazemata de la Hamburg a fost proiectata de arhitectul Friedrich Tamms in anul 1942 si a fost construita in numai sase luni. Pe timpul bombardamentelor din cel de-al doilea razboi mondial, in cazemata s-au adapostit circa 30.000 de oameni.

In anul 1947, armata britanica a incercat sa distruga cladirea folosind dinamita, dar structura de rezistenta a ramas intacta.

In acest moment, peste 20 la suta din energia electrica a Germaniei provine din surse regenerabile. Pana in anul 2020, acest procent va ajunge la 35 la suta. Germania produce 80 de wati de energie electrica solara pe cap de locuitor, ceea ce o situeaza pe locul al doilea intre statele europene, dupa Vatican.

Mihai Diac

Foto: IBA Hamburg GmbH

Citeste si:

Romania si Germania isi sporesc cooperarea in domeniul energiilor regenerabile

Vaticanul va deveni prima tara “zero energie” din lume

Un reactor energetic alimentat cu biomasa va fi construit la Avrig

spot_img

Ultimele știri