Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Ministrul Mediului: Exploatarea gazelor de sist este suspendata

“Problema gazelor de sist, din punctul de vedere al exploatarii, este blocata in Romania. Mai bine zis este suspendata pana la sfarsitul anului, pentru ca nu poti emite un aviz de mediu fara sa ai toate datele necesare”, a declarat ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb.

Ea a precizat, raspunzand la intrebarea Green Report, ca “la nivelul UE este in discutie si se face o evaluare asupra exploatarii gazelor din sist prin metoda fracturarii hidraulice”.

Potrivit ministrului Mediului, Uniunea Europeana (UE) nu are deocamdata un studiu care sa ateste impactul de mediu al metodei fractionarii (fracturarii) hidraulice.

Rovana Plumb a precizat ca, in calitate de europarlamentar, a solicitat, inca de la inceputul anului, in cadrul Parlamentului European, sa se faca un asemenea studiu. In acelasi timp, reprezentantii CE au declarat ca vor tine cont de semnalele trase de europarlamentari.

Noul ministru al Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a preluat marti responsabilitatile portofoliului de la Attila Korodi.

Chevron: nu e vorba de sisturi, ci de argile gazeifere

"Compania Chevron este hotarata sa colaboreze cu guvernul pentru a raspunde tuturor preocuparilor cu privire la dezvoltarea gazelor naturale in Romania", a declarat, pentru Green Report, Thomas Holst, country manager Chevron pentru Romania.

Declaratia acestuia a fost exprimata imediat dupa ce noul ministru al Mediului, Rovana Plumb, a anuntat ca pana la sfarsitul anului 2012, exploatarea gazelor din sist este suspendata in Romania.

Ministrul Mediului asteapta punctul de vedere al Comisiei Europene, care pregateste un studiu asupra impactului de mediu al metodei de exploatare prin fracturare hidraulica.

Pana la finalizarea acestui studiu, "istoria dezvoltarii si productiei gazelor naturale din argile gazeifere a dovedit ca aceasta se face in deplina siguranta si cu responsabilitate fata de mediu", precizeaza Thomas Holst.

Surse apropiate companiei Chevron au explicat, pentru Green Report, ca in zonele concesionate de Chevron in Romania – in Moldova si in sudul Dobrogei – nu ar fi vorba de extragerea gazului metan din sisturi, ci din argile gazeifere, intrucat aceasta este structura geologica a zonelor respective.

40 de voturi "pentru"

Rovana Plumb, propusa ca ministru al Mediului si Padurilor in guvernul Ponta, a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor. Dupa audierea de ieri, Rovana Plumb a primit 40 de voturi "pentru", opt "impotriva" si sase abtineri.

Rovana Plumb le-a prezentat parlamentarilor obiectivele sale pentru urmatoarele sase luni de mandat la conducerea Ministerului Mediului. "Tot ceea ce este bun ca program si este in folosul cetateanului, si este in folosul mediului va continua. Trebuie insa identificate surse de finantare si abia apoi voi putea spune cate tichete se vor da si ce finantare vor avea programele de acest fel", a declarat Rovana Plumb.

In schimb, in chestiunea Rosia Montana, Rovana Plumb a evitat un raspuns transant, explicand ca ideea proiectului minier trebuie analizata "pe baza unei dezvoltari durabile si in contextul unei strategii nationale, in interes national si in folosul cetateanului".

CE in control la Ministerul Mediului si Padurilor

Ministrul desemnat al Mediului a informat Comisiile parlamentare ca, imediat dupa preluarea portofoliului, va face un audit pentru a stabili care sunt prioritatile ministerului, dupa care va incerca sa le rezolve.

"Vreau sa fac un audit intern in ceea ce priveste activitatea acestui minister. In data de 22 mai, Comisia Europeana se va afla la Bucuresti, deoarece in fata noastra sta o problema de gestionat: 15 infringement-uri si sase plangeri, dar si cea mai scazuta absorbtie a fondurilor europene pe componenta Mediu. Rata de absorbtie era de 3,38 la suta la finele lunii martie, anul acesta, pe Programul Operational Sectorial Mediu", a precizat, cu prilejul audierii, Rovana Plumb.

Foto: saccsiv.wordpress.com

Mihai Diac

Citeste:

Rovana Plumb, acceptata la Ministerul Mediului 

Rovana Plumb propusa pentru Ministerul Mediului

Ministru pentru 16 zile

spot_img

Ultimele știri