Apa din cartofi, posibila solutie in vreme de seceta

Apa extrasa din cartofi ar putea sa o inlocuiasca pe cea de la robinet si chiar sa aprovizioneze zonele secetoase, scrie ”The Telegraph”.

O noua tehnologie de extragere a apei din cartofi este experimentata de gigantul PepsiCo,producator al chipsurilor Walkers. Compania perfectioneaza procesul de captare a apei care iese din cartofi in timpul transformarii lor in chipsuri, inainte de procesul de fabricare.

Inginerii implicati in proiect spera sa alimenteze fabrici intregi cu apa extrasa din cartofi, pentru ca acestea sa fie deconectate complet de la retelele principale.

Apa va fi folosita la inceput in procesul de productie, pentru a spala, curata si felia cartofii, dar PepsiCo spera ca in curand sa curga apa din cartofi si la robinetele de apa potabila pe care le folosesc angajatii fabricilor. Ulterior, compania spera sa poata furniza apa comunitatilor apropiate de fabricile sale.

"In jur de 75% din cartof este apa, asa ca sunt multe resurse naturale in aceasta leguma pe care am simtit ca trebuie sa le refolosim", a declarat seful departamentului de Sustenabilitate in Europa de la PepsiCo, Martyn Seal.

Scoaterea apei din cartofi nu este prima initiativa eco a companiei, care a anuntat ca va produce ambalaje de chipsuri eco-friendly din coji de cartofi. De asemenea, PepsiCo si-a propus sa reduca emisiile de carbon cu peste 50% in urmatorii cinci ani cu ajutorul tehnologiei iCrop, care le va permite fermierilor sa identifice cu precizie locurile de pe camp unde e nevoie de apa si fertilizatori.
 

spot_img

Ultimele știri