Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Adevarul: Zapada artificiala dauneaza planetei

Incalzirea globala determina schimbari importante si in viata statiunilor montane din Alpi, renumite pentru schi si alte sporturi de iarna. Dar, stratul de zapada de 30 cm, capabil sa reziste cel putin 100 de zile pe an, e din ce in ce mai rar. Zapada artificiala este o solutie, dar studiile stiintifice spun ca acest lux are consecinte dramatice asupra mediului.

Tot mai multe statiuni vestite de schi din Alpi se doteaza cu tunuri de zapada artificiala. O crestere a temperaturii medii anuale de numai un grad Cel­sius poate sterge de pe harta turistica 100 din cele 600 de statiuni montane din Alpi.

Din aceasta cauza, zapada artificiala este utilizata in prezent pe 30% din partii. In Austria, acest procent este 50%, iar in sudul Tirolului s-a ajuns deja la 58%", a precizat Christian Rixe, specialist la Institutul National de Cercetari asupra zapezii si avalanselor din Davos, Elvetia. In ciuda aparentelor, viitorul statiunilor din Alpi nu este deloc sumbru. Din cauza caldurilor insuportabile din verile ce vor veni in urmatorii 20-30 de ani, oamenii vor prefera oricum refugiul racoros al statiunilor montane.

Costuri ridicate si consum de energie

Lipsa zapezii naturale a speriat, initial, operatorii de turism din zonele alpine si, fara sa analizeze prea mult efectul asupra mediului, majoritatea au optat pentru zapada artificiala. De ce este insa aceasta zapada daunatoare mediului? In primul rand trebuie spus ca, spre deosebire de zapada naturala, cea artificiala nu formeaza fulgi, ci cristale, ceea ce o face mult mai densa si mai ferma. Ea este mai rezistenta la topire si mai adecvata slalomului.

Dar pentru obtinerea zapezii artificiale sunt utilizate tunurile de zapada care consuma foarte multa apa si energie. Deci primele consecinte majore asupra mediului sunt legate de consumul enorm de energie electrica. Pentru a se putea calcula rentabilitatea folosirii zapezii artificiale, in perspectiva, ar trebui cunoscuta evolutia temperaturilor, ceea ce in conditiile unei afectari de proportii a climei planetare, cum este procesul incalzirii globale, nu este posibil.

Schimbarea evolutiei plantelor

Utilizarea zapezii artificiale influenteaza mediul si intr-un alt fel. Topirea intarziata cu doua-trei saptamani a zapezii artificiale schimba circuitul apei in natura si modifica nivelul apelor de adancime. Circuland prin alte zone, apele subterane antreneaza mai multe minerale si cand apele ajung sa aiba concentratie prea mare de minerale si nutrienti, ele vor determina dezvoltarea predilecta a acelor specii de plante care au necesitati nutritive mai mari.

Prin urmare, pentru ca spala solul mai insistent decat in mod normal, zapada artificiala influenteaza ecosistemele, avantajand anumite specii in dauna altora. Aceasta influenta, aparent minora, provoaca pe termen lung o multime de schimbari care pot duce pana la disparitia pasunilor sau uscarea pomilor fructiferi, avertizeaza specialistii.

Schi sub cupola stadioanelor

Dar, in ciuda poten­tialului pericol, zapada artificiala este din ce in ce mai utilizata. Si nu doar in statiunile montane, unde se practica sporturi de iarna. Stadioanele acoperite, de tip "dom", prevazute sa asigure cele mai bune conditii oricarui sport, indiferent de conditiile climatice locale, devin o moda pentru tarile care isi pot permite costurile exorbitante pe care le presupun. In Dubai, a fost inaugurat, in 2005, un astfel de dom, unde se poate practica schiul pe partii lu­ngi de 400 m.

Cantitatea totala de zapada artificiala care le acopera este de 6.000 tone. Clasat pe locul trei in lume ca marime, acest dom va fi depasit de cel care se va inaugura, pana la sfarsitul lui 2008, in capitala Emiratelor Arabe. "Dubai Sunny Mountain Sky Dome" va fi unic in lume, prin complexitatea ofertei de agrement, dar si prin faptul ca este conceput cu autogenerare energetica.

Sezon prelungit la Clabucet

Din 2002, zapada artificiala isi arata beneficiile si in turismul montan din Romania. La Predeal functioneaza patru tunuri de zapada, tip "Snowgun Matermar M 90", de productie italiana. Datorita zapezii artificiale, sezonul de schi pe partiile de la Clabucet se prelungeste pana la sfarsitul lunii aprilie, ceea ce pentru turisti este o oferta extraordinara.

Sondajele de opinie de la noi, ca si cele din strainatate, pun in lumina faptul ca, de dragul schiului, oamenii vor veni la munte chiar si in cazul in care doar zapada artificiala le-ar mai putea darui bucuria practicarii acestui sport. Cei mai multi, insa, au mentionat ca "sporturile de iarna nu au farmec in absenta decorului hibernal, pentru ca zapada acopera doar partiile, iar in jur se vad pamantul si iarba".

Un paradis artificial

Sub cupola de la "Dubai Sunny Mountain Sky Dome" se va face schi, pe o partie ce strapunge o creasta muntoasa artificiala, si pe care o si inconjoara. Decorul hibernal va fi completat de un pod de gheata, bazine acvatice, unul cu ursi polari, altul cu pinguini, un patinoar, un hotel de lux, un mall, restaurante, magazine de cafea. Pentru a se urca in varful muntelui va functiona un lift. Iar pentru amatorii de patinaj va exista un patinoar artificial.

Nu vor lipsi nici cabanele unde, dupa ce vor ingheta pe partii si pe patinoar, oamenii se vor putea incalzi si reconforta. Intreaga ambianta este conceputa astfel incat iubitorii de zapada si de sporturi de iarna, indiferent de varsta, sa se declare satisfacuti. Destinat deopotriva turismului, cat si antrenamentelor si competitiilor sportive, noul dome-stadion din Dubai aprinde imaginatia.

Zapada "la comanda"

Placerea de a avea zapada „la comanda" se dovedeste irezistibila pentru multi oameni si in cele mai variate circumstante. Un motiv important pentru care oamenii utilizeaza tunurile de zapada, este specificul climatic. Astfel, cei care traiesc in zone unde nu ninge sau in care vremea s-a schimbat si iernile si-au pierdut podoaba de nea, recursul la serviciile unui tun de zapada este cel mai bun remediu. Altii, mai excentrici, pot sa-si faca propria partie de schi, pe un deal, langa casa. Doar pentru a petrece un Craciun traditional, multi isi doresc sincer placerea de a pulveriza pe strada zapada artificiala, pe care apoi sa-si plimbe copiii cu saniuta. Niciunii insa nu iau in calcul efectul asupra incalzirii globale sau asupra panzei de apa freatice.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Ultimele știri