Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Adevarul: Razboiul climei ar putea dura secole

Un eventual razboi izbucnit din cauza schimbarilor climatice ar avea amploarea unei conflagratii mondiale si ar putea dura secole, avertizeaza un raport publicat de „Royal United Services Institute". Expertii britanici in probleme de securitate spun ca, pentru evitarea unor repercusiuni de proportii ale incalzirii globale, investitiile facute in programe de cercetare ar trebui sa fie cel putin de zece ori mai mari decat cele alocate programului spatial Apollo.

Raportul „Royal United Services Institute" (RUSI) spune ca statele lumii trebuie sa se astepte la cel mai pesimist scenariu in privinta schimbarilor climatice, atat timp cat masurile luate pana acum in aceasta directie au fost unele „lente si insuficiente".

Interesul national va depinde de clima

Raportul spune ca problematica schimbarilor climatice va duce, inevitabil, la schimbari fundamentale in geopolitica globala. „Impactul incalzirii globale ne va obliga la o regandire radicala a conceptului de securitate nationala si a ceea ce inseamna interes national. Spre exemplu, securitatea Marii Britanii din punctul de vedere al climei si al energiei ne va face sa intarim aliantele cu alti mari consumatori de energie, cum este China, si, totodata, sa avem relatii mai putin consolidate cu statele producatoare de petrol", a afirmat unul din autorii raportului.

Expertii britanici sustin ca un factor major al crizei generalizate de resurse de hrana cu care se confrunta lumea in prezent il reprezinta lipsa apei.

Lipsa apei inseamna foamete

China nu isi mai poate asigura necesarul de cereale, in conditiile in care, cel putin in partea nordica a tarii (care furnizeaza cea mai mare parte a productiei interne de grau) „nu mai este niciun strop de apa".
Situatii similare se inregistreaza si in Orientul Mijlociu, in Egipt sau in India. „Noi, aici in Europa, nu suntem afectati deocamdata, dar acest lucru nu inseamna ca suntem imuni la situatii similare. Trebuie sa ne gandim, in primul rand, la cantitatile importante de produse alimentare pe care le importam", a subliniat unul din autorii raportului, citat de publicatia britanica „Telegraph".

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Ultimele știri