1700 de voluntari au strans 50 de tone de deseuri in cadrul proiectului Verde003

Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Korodi Attila, inchide la Galati, de Ziua Mediului, Campania Verde003. In cadrul acesteia, malurile raurilor Dorna, Bistrita si Siret au fost curatate de peste 1700 de tineri voluntari si personalitati publice pe traseul Vatra Dornei-Bicaz-Piatra-Neamt-Bacau-Adjud-Marasesti-Galati.

Initiatorii proiectului estimeaza ca voluntarii vor strange aproximativ 50 de tone de deseuri, adica volumul unei garnituri de tren cu 10 vagoane, pe durata intregii campanii. In jur de 35 de tone de deseuri au fost deja stranse la Vatra Dornei, Bicaz, Piatra Neamt, Bacau si Adjud.

O serie de personalitati publice care sprijina si promoveaza protectia mediului si voluntariatul se alatura actiunii. Principalii sustinatori sunt Excelenta Sa Nicolae, nepotul Majestatii Sale Regele Mihai I, care a strans gunoaie timp de 4 zile la Bacau, realizatorul TVR Catalin Stefanescu, care ii insoteste pe voluntari pe intreaga durata a campaniei, iar la Piatra Neamt a lucrat ca voluntar Amalia Enache. La Galati vor da o mana de ajutor la curatenie Radu Naum si Ivan Pataichin.

"Cei mai multi romani sarbatoresc 1 mai, ziua internationala a muncii, iesind la picnic. Prin contrast, noi ne-am propus sa celebram 5 iunie, ziua internationala a mediului, prin munca. Viitorul Romaniei depinde de proportia pe care vom sti s-o mentinem intre picnicari si voluntari", a declarat Dragos Bucurenci, Director al organizatiei MaiMultVerde.

"Desi aceasta este cea mai ampla actiune de curatenie a apelor din Romania, stim ca nu putem curata noi toata tara. Ce am incercat si imi place sa cred ca am reusit a fost sa sprijinim, prin acest proiect, formarea unor nuclee de societate civila, adica sa avem un corp de tineri instruiti la Tasuleasa, care inteleg importanta protejarii mediului si nevoia ca fiecare sa actioneze pe cont propriu, in comunitatea sa", a declarat Laura Sgarcitu, Specialist Programe Comunitare, Coca-Cola HBC Romania.

Lansat in 2007, proiectul Verde 003 a luat in custodie pentru trei ani cursul raului Dorna de la izvoare pana la varsarea in Bistrita si apoi in Siret, ajungand pana la Dunare. Daca in 2007 voluntarii impreuna cu presedintele Traian Basescu, vedete si jurnalisti au reimpadurit un versant defrisat din Muntii Calimani, in 2008 se deruleaza actiuni de ecologizare a malurilor raurilor Dorna, Bistrita si Siret.

Verde003, proiect care isi propune sa educe tinerii si sa ii implice in rezolvarea problemelor de mediu prin activitati de voluntariat, este sadit si crescut de Asociatia Tasuleasa Social si Asociatia MaiMultVerde, cu sprijinul Coca-Cola Hellenic Romania si in parteneriat cu KissFM si SMURD.

spot_img

Ultimele știri