Substanțe periculoase, detectate în ambalajele reţelelor fast-food

Un studiu realizat în Europa a arătat că, acolo unde legislaţia naţională nu protejează consumatorii faţă de expunerea la substanţe chimice nocive din categoria PFAS, ele sunt prezente în ambalaje pentru preparate comercializate în anumite reţele de restaurante fast-food.

Au fost studiate ambalaje şi recipiente din restaurante precum McDonalds, KFC, Subway şi Dunkin Donuts, precum şi de la mai multe puncte de servire rapidă din supermarketuri din şase ţări europene (Republica Cehă, Danemarca, Franţa, Germania, Olanda şi Marea Britanie).

PFAS (per şi polifluoroalchil), care au fost analizate în acest studiu, au fost supranumite „substanţe chimice veşnice”, pentru că sunt extrem de persistente în natură, având un timp îndelungat de descompunere şi contaminând apa potabilă, solul şi aerul.

Studiile ştiinţifice au relevat totodată că o serie de PFAS au efecte grave pentru sănătate, precum dezvoltarea cancerului, provoacă un impact nociv asupra sistemului imunitar, reproductiv şi hormonal, determinând şi un răspuns mai redus la vaccinuri.

Folosirea acestor substanţe chimice, nocive pentru sănătate, este o practică extinsă, potrivit rezultatelor acestui studiu care a arătat că peste 70 % din probele recoltate şi studiate prezentau o expunere intenţionată la PFAS. PFAS sunt compuşi chimici organofluorici sintetici, care au atomi multipli de fluor ataşaţi la un lanţ alchilic.

„Substanţele PFAS se folosesc pe scară largă în ambalajele alimentare şi în recipientele de unică folosinţă din Europa”, notează autorii acestui studiu, la care a participat Alianţa pentru Sănătate şi Mediu şi alte şapte organizaţii non-profit dedicate problemelor mediului înconjurător şi sănătăţii.

Rezultatele au relevat suspiciunea că 38 dintre cele 99 de mostre (38%) de asftel de ambalaje folosite în localurile fast-food au fost tratate cu produse PFAS pentru a se obţine rezistenţa la ulei.

De asemenea, 32 dintre cele 42 de mostre selectate pentru analiza chimică (76%) au demonstrat o expunere intenţionată la PFAS, deşi s-au găsit urme ale acestor substanţe şi în mostrele selectate pentru analize şi care nu fuseseră tratate în mod intenţionat.

Concluziile studiului arată că 99% din fluorul organic prezent în acest mostre selectate nu poate fi captat pentru o analiză specifică de laborator, ceea ce înseamnă că este imposibilă identificarea cu certitudine a compuşilor PFAS prezenţi.

„Există PFAS în prânzul livrat, PFAS în mesele mele, PFAS în corpul meu și în corpurile copiilor mei, precum și în corpurile inuiților care trăiesc departe de mine și de colegii mei. PFAS ne afectează pe toți, nimeni nu este ferit de expunere. Sper din toată inima că eforturile comune ale organizațiilor europene care lucrează împreună la acest studiu pentru un viitor fără toxine vor declanșa schimbări permanente și imediate atât în politicile europene, cât și în cele internaționale cu privire la toxicele și persistentele «substanțe chimice veșnice». Sper ca în viitor să nu mai găsim urme de PFAS în fiecare articol prelevat în studiile noastre”, a transmis Jitka Straková, Jitka Strakova, autoarea principală a studiului, cercetătoare la ONG ceh Arnika.

În Danemarca, unde utilizarea acestor substanţe în ambalaje pentru alimente este interzisă din iulie 2020, niciuna dintre pungile pentru cartofi prăjiţi de la McDonald’s nu a prezentat o expunere la PFAS.

Totuşi, au fost găsite recipiente care au fost tratate în mod intenţionat cu PFAS la aceleaşi articole din Republica Cehă şi Marea Britanie, unde legislaţia naţională nu protejează consumatorii faţă de expunerea la aceste substanţe chimice nocive.

spot_img

Ultimele știri