Parcurile municipale din București: bani de un tuns

La intrare în Parcul Tineretului, din București, mai mulți saci galbeni stau înșirați pe marginea aleii în timp ce 30 de persoane smulg iarba și curăță de buruieni zona cu trandafiri. Locuitori ai cartierului, membrii unui club de fotbal din parc și reprezentanții unei asociații neguvernamentale s-au implicat pro bono într-o acțiune civică de ecologizare a spațiului verde.

„Am observat că anul acesta, față de alți ani, că ierburile din parc au crescut foarte mult. N-am mai putut să ieșim pe iarbă, iar trandafirii – care sunt emblematici pentru parcul Tineretului -, sunt înecați de buruieni”, a spus Raluca Iacob, una dintre organizatoare. „Am vrut să rămână ceva frumos în urma noastră, dar pe termen lung ne dorim totuși ca statul să-și asume responsabilitățile care-i revin. Nu vrem ca prin munca noastră voluntară să înlocuim serviciile publice de interes local”, a mai spus Iacob.

Acțiunea din parcul Tineretului este doar una dintre multele reacții pe care oamenii le au față de degradarea parcurilor municipale din București. Locuitorii din zonă se plâng pe Facebook că parcul este lăsat de izbeliște și că e din ce în ce mai rău pe an ce trece.

„Locuiesc în sectorul 6 și ultima dată când am fost în parcul Tineretului, în weekend, am ales un loc de picnic cu iarba mare, dar măcar fără gunoaie. Ne-am așezat pătura aproape de lac, pe care pluteau frunze, crengi și PET-uri, iar în spatele nostru auzeam bicicliștii cum se avertizau unii pe alții: «Ai grijă că-s cratere în asfalt acolo!». Câinele s-a ales cu o căpușă, noi ne-am întrebat ce se întâmplă cu parcul ăsta.”

”La începutul lunii mai, în apropiere de locul pe care l-am ales noi pentru picnic, s-a prăbușit din senin un copac chiar lângă un loc de joacă.”

„O oază de (ne)liniște. Așteptăm girafele, leii și urșii panda.”

Foto: Cristi I. Popescu

De la scandalul depozitării deșeurilor pe spațiile verzi, lipsa deratizărilor sau dezinsecțiilor sau până la starea infrastructurii – parcurile din București sunt în prezent în cea mai gravă situație din ultimii ani.

Primăria capitalei, prin viceprimarul Horia Tomescu, spunea în urmă cu câteva zile că situația actuală este o consecință a haosului lăsat de fosta administrație, dar zice că lucrurile sunt pe drumul cel bun:

„Bugetul ALPAB de anul acest este într-adevăr redus față de cel de anul trecut din cauza datoriilor uriașe, de aproximativ 3 miliarde de lei, pe care Primăria Capitalei trebuie să le achite pentru a reechilibra orașul din punct de vedere financiar. Aceeași situație este valabilă pentru toate direcțiile și subordonatele primăriei. Cu toții facem eforturi anul acesta ca să oferim servicii cât mai bune pentru cetățeni încadrându-ne în bugetul adoptat.”

În 2021 suma totală alocată parcurilor este de 58,7 milioane de lei, considerabil mai mică decât cea din 2020 (90 de milioane de lei) sau cel din 2019 (110 milioane de lei).

Primarul Capitalei,  Nicușor Dan este însă optimist în ceea ce privește situația parcurilor publice:

„Am avut o problemă – bugetul, am mai avut o problemă cu întârzierea aprobării bugetului. Şi am mai avut o problemă cu faptul că aceste servicii erau prestate de companiile municipale. Companiile municipale nu au fost finanțate, nu mai au oameni, utilajele nu au ITP, deci sunt chestiuni tehnice care au făcut ca aceste chestiuni să întârzie. Dar, în momentul acesta, avem banii şi cu mici proceduri administrative o să începem să rezolvăm aceste trei restanțe.”

Un optimism care nu pare a fi împărtășit de reprezentanții instituțiilor publice și companiilor din subordinea PMB și asta pentru că, doar pentru administrare spațiilor verzi și salubrizare, sumele alocate de PMB pentru anul acesta sunt de aproape 15 ori mai mici decât cele solicitate.

PMB ne-a alocat pentru lucrări de întreținere fonduri bugetare în valoare de 1.2 milioane de lei, iar pentru salubrizare 925.000 lei. Compania Municipală Parcuri Grădini București (CMPGB) ne-a transmis un necesar estimat pentru anul 2021 privind salubrizarea și întreținerea spațiilor verzi de 25.095.122 lei, iar CMÎASVB (o altă companie, care se ocupă de întreținerea arborilor și spațiului verde de pe străzi) suma estimată este de 4.451.904 lei” , a comunicat Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București la solicitarea Green Report.

Foto: Arina Tocut

O explicație pentru diferențele dintre bugetele solicitate și cele aprobate ar putea veni de la Luminița Șerban, secretarul comisiei de buget a Primăriei București, care a acuzat că bugetele sunt realizate fantezist:

„Ei (n.r. ALPAB) construiesc bugetul bazându-se pe istoric, cât au cheltuit anii trecuți în real. Bugetul e una, cheltuiala reală e alta. În mod normal, trebuie să pleci de la nevoie, să știi exact cât ai de întreținut. Ei nu știu câți arbori sunt, e totul făcut din pix”.

Bugetele sunt însă realizate pe baza sumelor solicitate de Compania Municipală de Parcuri, cei care, de fapt, realizează în exclusivitatea lucrărilor de întreținere a parcurilor. De altfel, Alina Drăghiciu, noul director al CMPGB, a precizat pentru Green Report că necesarul estimat pentru 2021 – a fost calculat pe baza lucrărilor anterioare, dar ajustat la tarifele actuale.

Viceprimarul Horia Tomescu spune că tarifele companiei municipale au intrat acum sub lupa primăriei capitalei.

”..ne uităm în primul rând la grila de tarifare practicată de CMPGB, care este supradimensionată. Odată cu modificarea tarifelor credem că putem executa aceste lucrări necesare”.

Cât de corecte sunt aceste calcule și analiza primăriei? Dificil de precizat, câtă vreme nu există un registru actualizat al spațiilor verzi, sau, mai bine zis – baza de calcul la care se aplică tarifele companiei.

Peisagista Diana Culescu – membră în consiliul de administrație CMPGB – spune că este nevoie de o evidență clară și actualizată a spațiilor verzi pentru crearea unor bugete realiste. Actualizarea și evidența spațiilor verzi este însă o responsabilitate a PMB. Ultimul registru a fost realizat de PMB în urmă cu 10 ani.

În tot acest blocaj administrativ – două  întrebări rămân fără răspuns:

  • Cum se justifică diferența uriașă dintre sumele cerute de Compania Municipală, prin intermediul ALPAB și sumele aprobate de Primăria Capitalei?
  • Cum a fost calculat necesarul de bani pentru întreținerea spațiilor verzi și salubrizare de către specialiștii din comisiile de buget din PMB?

Două întrebări la care nimeni nu se arată prea dornic să ofere explicații.

Până vor ajunge însă reprezentanții PMB și cei ai companiilor municipale la o înțelegere –  cert pare a fi un singur lucru: bugetul de 2 milioane de lei alocat  pentru îngrijirea a aproximativ 300 de hectare de spații verzi va ajunge cel mult pentru tunderea ierbii o singură dată.

Asta însemnă, cel mai probabil, că inițiativele civice de genul celor din Parcul Tineretului au șanse mari să ajungă să devină o activitate curentă pentru cetățenii care își doresc parcuri publice îngrijite.

spot_img

Ultimele știri