Zgura de la ArcelorMittal, buna pentru autostrazi

Zgura din halda de steril a ArcelorMittal Galati ar putea fi folosita pentru construirea autostrazilor si drumurilor. Deseurile din halda, denumite generic steril, nu sunt periculoase si nici radioactive, potrivit lui Vespasian Popescu, director Directia Mediului ArcelorMittal Galati.

"Din 5 milioane de tone de zgura ar putea fi realizati 350 km de autostrada, iar daca autoritatile ar lua in calcul folosirea zgurei din halda AcelorMittal galati pentru constructia autostrazilor muntele de zgura ar scadea considerabil, ceea ce ar insemna un mare avantaj pentru ecologizarea haldei", a declarat, pentru Green Report, Vespasian Popescu.

Aceasta propunere este facuta, deocamdata, la nivel local unde, de altfel, au fost realizate cateva drumuri comunale folosind zgura din halda. In momentul de fata inca se analizaza posibilitatea ca aceasta materie prima sa fie folosita pentru realizarea unor proiecte complexe de infrastructura rutiera.

Halda de steril a ArcelorMittal Galati se intinde pe 110 hectare si are o capacitate totala de 60 milioane de tone. Amplasamentul a fost dat in folosinta in 1968, iar in iulie 2014 va fi inchis definitiv. Dupa aceasta data halda va intra in conservare, iar singurele operatiuni posibile vor fi cele de ecologizare.

Mihaela Pavnutescu

spot_img

Ultimele știri