Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Senatorii din Comisia de Administratie au acceptat noua taxa auto

Senatorii din Comisia de Administratie Publica au dat aviz favorabil, cu unanimitate de voturi, Proiectului de lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Dupa discutiile de astazi din Comisia de Administratie Publica, proiectul va fi inscris pe ordinea de zi a plenului Senatului.

Proiectul de lege elaborat de Guvern si acceptat de Comisie stabileste o taxa pe emisiile poluante cu pana la 30 la suta mai mica decat actuala taxa auto.

In schimb, noua lege va mari numarul de vehicule care platesc taxa auto, intrucat vor achita taxa si proprietarii masinilor inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007, dar numai in momentul instrainarii acestora.

Cuantumul taxei se va calcula in functie de tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia deCO2, norma de poluare si deprecierea automobilului. Legea nu face distinctie intre masinile de fabricatie romaneasca si cele cumparate din strainatate.

Masinile cu propulsie electrica sau hibrida, precum si cele echipate cu motor termic Euro 6, nu vor plati taxa pe emisiile poluante.

Sumele colectate din taxa pe emisiile poluante vor fi gestionate de Administratia Fondului pentru Mediu.

Noua lege este menita sa impulsioneze innoirea parcului auto din Romania, prin introducerea in circulatie a unor masini mai putin poluante.

Prin intermediul programului “Rabla”, Administratia Fondului pentru Mediu a finantat casarea, intre anii 2005 – 2011, a circa 334.000 de automobile, precum si cumpararea a peste 170.000 de masini noi.

Mihai Diac

Foto: www.2carpros.com/articles/how-a-hybrid-car-works

Citeste si:

Masinile electrice si hibrid se pot cumpara foarte avantajos prin programul "Rabla"

Taxa de prima inmatriculare se va aplica pana in anul 2013

spot_img

Ultimele știri