Programul "Rabla" pentru masini electrice nu are deocamdata succes in Romania

Nicio persoana fizica sau juridica din Romania nu s-a inscris pana acum in programul “Rabla” pentru automobile electrice sau hibrid, a declarat pentru Green Report Adriana Stroe, purtator de cuvant al Administratiei Fondului pentru Mediu.

In cadrul Programului de stimulare a innoirii parcului auto national, exista si o componenta destinata achizitionarii de masini electrice sau hibrid. Persoanele fizice, institutiile publice si unitatile administrativ – teritoriale care doresc sa cumpere autovehicule cu sistem de propulsie electric sau hibrid se pot inscrie in program in perioada 3 octombrie – 4 noiembrie 2011.

Pentru producatorii de automobile electrice sau hibrid, a existat si o sesiune speciala de inscriere in program, sesiune care s-a incheiat la data de 7 noiembrie 2011.

Nici producatorii auto nu s-au inscris in aceasta sesiune speciala dedicata masinilor „verzi”. Cu toate acestea, producatorii deja inscrisi in programul Rabla pot vinde in Romania si masini electrice sau hibrid, acceptand tichete valorice, cu conditia sa existe solicitanti.

Directorul de marketing al firmei Citroen, Laura Antonov, a declarat pentru Green Report ca Citroen ofera spre vanzare in Romania, incepand cu luna februarie 2011, automobilul cu propulsie electrica C Zero. Masina este oferita la pretul de 36.000 de euro, inclusiv TVA.

Deocamdata nu au existat solicitari de achizitie din partea institutiilor sau a cetatenilor romani, motiv pentru care Citroen a adus in Romania un singur automobil C Zero, „pentru nevoile filialei noastre”, explica Laura Antonov. Ca si celelalte modele Citroen, C Zero poate fi vandut si pe baza voucherelor valorice din programul Rabla.

Un alt producator de automobile electrice este Mitsubishi, care a vandut in anul 2011, in Romania, trei masini cu propulsie electrica. Achizitia acestora s-a facut insa in afara programului „Rabla”.

La randul ei, firma Renault a anuntat ca va oferi in Romania doua masini cu propulsie electrica, inclusiv in cadrul programului „Rabla”. Modelele electrice ale Renault vor fi disponibile spre vanzare in Romania, sub denumirile Fluence ZE si Kangoo ZE, in anul 2012. Preturile din Romania vor fi comparabile cu cele din Franta.

Rabla pentru masini electrice va continua si in 2012

Suma alocata in acest an, pentru autovehicule cu sistem de propulsie electric si / sau hibrid, prin Programul „Rabla” este de 5 milioane de lei”, a declarat pentru Green Report Adriana Stroe, purtator de cuvant al Administratiei Fondului pentru Mediu.

Chiar daca prima editie "Rabla pentru masini electrice" nu a fost un succes, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, spune ca va acorda sprijin mall-urilor sau altor unitati care monteaza in mall-uri sisteme de incarcare pentru masinile electrice.

"Trebuie creat sistemul de infrastructura a incarcarii acestor masini. Noi vom da sprijin si lucram la un ghid – la Fondul de Mediu – ca sa dam sprijin si acelor unitati – de exemplu mall-uri – care introduc sau ar introduce asemenea incarcatoare la sediul lor", a spus Borbely.

Doua sau patru tichete valorice in schimbul unei singure masini casate

Pentru a stimula introducerea in circulatie a masinilor nepoluante, cumparatorii vor primi si in 2012 aceleasi facilitati avatajoase ca in acest an. 

Astfel, la casarea unei masini vechi, se vor acorda doua sau patru tichete valorice.

Concret, prin predarea la casare a unei masini vechi, proprietarul primeste in schimb doua tichete valorice, daca doreste sa cumpere un automobil hibrid (in loc de un singur tichet, daca ar cumpara o masina cu propulsie clasica).

Si mai avantajoasa este cumpararea unei masini cu propulsie electrica. In acest caz, proprietarul masinii casate va primi patru tichete valorice.

Valoarea unui tichet (voucher) este de 3800 de lei.

Vor fi acordate facilitati si pentru persoanele fizice sau institutiile publice care doresc sa cumpere masini nepoluante, dar nu pot casa o masina veche.

In aceasta situatie, cumparatorii primesc o reducere de 10 la suta (cel mult 1800 de euro) din pretul masinii noi, daca aceasta e cu propulsie hibrida, sau o reducere de 20 la suta (cel mult3700 de euro) din pret, daca masina cumparata e cu propulsie electrica.

Nu sunt bani pentru marirea valorii voucherelor

Pana in acest moment, nu se intrevede posibilitatea majorarii valorii voucherelor care se ofera in schimbul masinilor casate.

Ministrul Borbely sustine ca el, personal, nu a declarat niciodata ca valoarea tichetului va fi majorata in 2012, ci doar ca se analizeaza aceasta posibilitate.

Majorarea valorii voucherului pe parcursul anului 2012 nu este exclusa, dar deocamdata nu este posibila, intrucat nu exista suficienti bani in Fondul de Mediu, a explicat ministrul Borbely.

Mihai Diac

Foto: www.turbo.fr/

Citeste si:

Renault Fluence ZE si Renault Kangoo ZE, cu propulsie electrica, vor fi comercializate in Romania

spot_img

Ultimele știri