Noua lege privind taxa auto da „unda verde” masinilor electrice si hibrid

Masinile cu propulsie electrica si hibrid, precum si cele cu motor termic Euro 6, nu platesc taxe de poluare, stabileste noua Lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

De asemenea, sunt scutite de taxa automobilele care apartin institutiilor din sistemul national de aparare si ordine publica, diplomatilor, ambulantele, autospecialele destinate stingerii incendiilor si masinile adaptate pentru a fi conduse de persoane cu handicap.

Sunt exceptate de taxa si automobilele istorice, precum si cele destinate competitiilor sportive.

Noua lege privind taxa auto a fost publicata ieri in Monitorul Oficial, la cateva zile dupa ce fusese promulgata de presedintele Romaniei.

Dupa intrarea in vigoare a Legii, in termen de maximum 15 zile, Guvernul va aproba, prin hotarare, normele de aplicare a acesteia.

Prin aplicarea Legii privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, nivelul taxei se reduce cu pana la 25 la suta.

Pe de alta parte, daca taxa deja platita de un proprietar este mai mare decat cea rezultata din aplicarea noii legi, contribuabilii vor putea solicita restituirea sumelor de bani platite in plus.

Taxa de poluare va fi platita, o singura data, pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania. Pentru masinile puse in circulatie inainte de anul 2007, care nu au platit o asemenea taxa, ea va fi achitata in momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, dupa intrarea in vigoare a noii legi.

Valoarea taxei se va calcula in functie de tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 si norma de poluare, parametri inscrisi in cartea de identitate a masinii. Daca masina are motor Diesel prevazut cu filtru de particule, taxa se reduce cu 25 la suta.

In functie de deprecierea autoturismului, valoarea finala a taxei se poate reduce cu pana la 90 la suta.
In termen de 15 zile de la publicarea acestei legi, Executivul trebuie sa emita o Hotarare de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice. Normele au fost deja elaborate si sunt postate pe site-ul Ministerului Mediului si Padurilor, pentru consultare publica.

Surse din cadrul pietei auto ne-au explicat ca este deocamdata prematur sa se faca estimari asupra impactului noii legi, intrucat achizitiile de automobile sunt influentate de mai multi factori, nu doar de taxa de poluare. Un element foarte important va fi data inceperii Programului Rabla pe anul 2012, precum si numarul de tichete valorice care se vor acorda in cadrul acestuia: “Daca Programul Rabla va incepe in luna aprilie, cumparatorii vor amana achizitia masinii pana in aprilie”.

Mihai Diac

Foto: www.bestelectriccars.co.uk/

Citeste si:

Parcari rezervate pentru masini hibride, in Statele Unite
 

spot_img

Ultimele știri