Laszlo Borbely: Se reiau discutiile pentru Rosia Montana

In saptamana urmatoare, comisia tehnica responsabila pentru proiectul Rosia Montana se va intalni sa reia discutiile privind pasii proiectului, a declarat ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, intr-o conferinta de presa.

Primele certificate de urbanism obtinute de Rosia Montana Gold Corporation au fost contestate in instanta si anulate. In prezent, exista un nou certificat de urbanism, iar comisia tehnica poate relua procedurile din cadrul proiectului (discutiile publice, dezbaterile cu partea maghiara etc).

Borbely a precizat ca a fost in Suedia sa viziteze o exploatare similara celei care se doreste a fi pusa in practica la Rosia Montana si s-a convins ca aceasta respecta directiva Uniunii Europene privind concentratia de cianura reziduala in minerit.

“Uzinele care se autorizeaza dupa 1 mai 2008 trebuie sa aiba o concentratie mai mica de 50 de unitati, cele de la 1 mai 2013 trebuie sa aiba o concentratrie mai mica de 25 de unitati, iar dupa 1 mai 2018 – o concentratie mai mica de 13 unitati. Noi trebuie sa respectam directiva, iar la Rosia Montana se discuta despre o concentratie mai mica de 5 unitati, dar putem face eforturi sa obtinem si mai putin”, a explicat Borbely.

Ministrul a mai precizat ca nu este nici pro nici contra proiectului si ca atat timp cat respecta directiva UE acesta este legitim. Potrivit acestei directive, operatorul care exploateaza trebuie sa se asigure ca nu depaseste concentratia de cianuri minima stabilita la nivelul Uniunii. In prezent, nivelul minimum in UE este de 10 unitati.

Discutia vine in contextul in care recent, Parlamentul European a recomandat statelor membre sa nu mai autorizeze exploatarile miniere pe baza de cianuri. Cu toate acestea, recomandarea poate fi ignorata de statele membre atat timp cat ele respecta legislatia si directivele Uniunii.

Text de Carmen Albisteanu

spot_img

Ultimele știri