Catastrofa nucleara la centrala Fort Calhoun din Nebraska, Statele Unite?

Un articol aparut in cotidianul pakistanez „The Nation”, care citeaza un raport al Agentiei pentru Energie Atomica din Rusia, sustine ca Statele Unite se confrunta in acest moment cu o criza nucleara majora la centrala din Nebraska, iar administratia Obama musamalizeaza accidentul, relateaza Business Insider.

Raportul agentiei ruse descrie situatia de la centrala Nebraska ca cel mai grav accident nuclear din istoria Statelor Unite. Totusi, Business Insider subliniaza faptul ca informatia provine din Rusia si Pakistan, doua tari care nu prea “inghit” administratia Obama in acest moment.

Ce este sigur insa, si naste semne de intrebare, e faptul ca Administratia Aviatica a Statelor Unite (FAA) a instituit o zona “no-fly”, adica a interzis zborurile deasupra centralei nucleare, afectata recent de incendii precum si de inundatiile provocate de raul Missouri.

Raportul Agentiei ruse pentru Energie Atomica pleaca de la o informatie primita din partea Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (IAEA). Acesta spune ca regimul Obama a ordonat musamalizarea “totala si completa” a stirilor care contin orice fel de informatii referitoare la topirea catastrofala a miezului reactorului centralei nucleare Fort Calhoun din Nebraska.

Conform raportului, centrala s-a confruntat cu “pierderea catastrofala a sistemului de racire” la unul dintre bazine, in urma inundatiilor istorice din 7 iunie, provocate de raul Missouri, in urma carora a izbucnit si un incendiu urias.

Centrala nucleara Fort Calhoun este detinuta de compania Omaha Public Power District (OPPD), care neaga, pe site-ul sau, ca centrala se afla in acest moment la nivelul 4 de urgenta. “Aceasta terminologie nu este exacta, si nu asa sunt clasificate urgentele de la centralele nucleare”, afirma compania americana pe site-ul sau.

De cealalta parte, expertii rusi in energie atomica spun ca declaratia OPPD este una complet falsa, avand in vedere ca toate centralele nucleare din lume opereaza dupa limitele stabilite de scala INES (International Nuclear and Radiological Event Scale). Ori aceasta specifica in mod clar ca incidentul de la Fort Calhoun este in categoria 4 de urgenta, adica un accident “cu consecinte locale”, ceea ce-l transforma in cel mai grav accident nuclear din istoria Statelor Unite.

Foto: Businessinsider.com

Florin Tulbure

Citeste si:

Apa radioactiva se acumuleaza amenintator la centrala Fukushima

Tepco deverseaza apa usor contaminata radioactiv in mare

spot_img

Ultimele știri