Masa de Paște poate avea până la 152 de E-uri

Dacă pentru masa de Paște preferaț produsele ambalate și semipreparate atunci  este important să citiți cu atenție etichetele. Mezelurile folosite pentru aperitive, sosurile, dulcurile și băuturile consumate la masa de Paște pot aduce în organism până la 152 E-uri31,86 grame de sare și 200,9  grame de zahăr, potrivit reprezentanților Asociației Naționale pentru Protecția Consumatorilor. 

De exemplu, dacă optați pentru nelipsitulcozonac, înghețată,bomboane de ciocolată, croissant de ciocolată sau un iaurt cu fructe, ajungeți să consumați până la 29  E-uri și 116,1 grame de zahăr doar pentru desert.

Pe lângă acestea, veți consuma și un suc tip ceai, o bautura energizanta sau poate o bere cu fructe, adăungându-se încă 29 E-uri și  22,7 grame de zahăr. Astfel, doar pentru desert consumați 58 E-uri și 138, 8 grame de zahăr.

Dacă aveți obiceiul să folosiți o gumă de mestecat după masă atunci mai adaugați în dietă încă 11 E-uri.

Atenție și la vopseaua de ouă

Asociația a realizat un studiu și pe 61 de tipuri de vopsea de ouă de la 6 producători. Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat că 98.36% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari):

  • 11.48% din produse au în compoziție 11 aditivi
  • 9.84% din produse au în compoziție 10 aditivi
  • 16.39% din produse au în compoziție 9 aditivi
  • 11.48% din produse au în compoziție 8 aditivi
  • 1.64% din produse au în compoziție 7 aditivi
  • 14.75% din produse au în compoziție 6 aditivi
  • 1.64% din produse au în compoziție 5 aditivi
  • 13.11% din produse au în compoziție 4 aditivi
  • 3.28% din produse au în compoziție 3 aditivi
  • 9.84% din produse au în compoziție 2 aditivi
  • 4.92% din produse au în compoziție 1 aditiv alimentar
  • 1.64% din produse nu au în compoziție aditivi

Din punctul de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari 65.57% dintre produsele studiate au avut în componență acid lactic (E270), 63.93% dintre produsele studiate au avut în componență azorubina (E122) și 54.10% dintre produsele studiate au avut în componență benzoat de sodiu (E211).

Citește și:

Ouă de Paști: Vopsire sănătoasă, ambalaje sustenabile, pregătire eco și reducerea risipei

spot_img

Ultimele știri