Adevarul: Mozzarella made in Romania

In comuna Botiza din judetul Maramures se va face branza ecologica „mozzarella di bufala". Aceasta specialitate este foarte apreciata de pizzerii si are deja desfacerea asigurata.

„Mozzare" inseamna „a taia" si se refera la procedeul de obtinere a branzei, care presupune taierea in cubulete a casului primar si apoi amestecarea, prin invartire, a bucatilor pana redevin o singura bucata. Daca este facuta din lapte de bivolita, branza se numeste „mozzarella di bufala".

Cei trei mii de locuitori ai comunei maramuresene abia asteapta deschiderea fermei si a motelului, construit sub forma unui sat taranesc traditional. Investitia se ridica la peste un milion de euro si e sustinuta financiar de un renumit economist german, Volker Bulitta.

Un german si un roman vor produce branza ecologica din lapte de bivolita

In premiera pentru Romania, in comuna Botiza, judetul Maramures, se va face branza mozzarella. Preparatul are deja acreditare si va fi 100% ecologic.

Localitatea maramureseana cu 3.006 locuitori va gazdui prima ferma ecologica de bivolite din tara.
Investitia, care se ridica la peste un milion de euro, este sustinuta financiar de un renumit economist german, Volker Bulitta, iar partenerul roman este localnicul Vasile Trifoi.

Ferma si agroturism

Ferma de de la Botiza va fi ultramoderna si se va intinde pe 46 de hectare de teren. „Am pregatit deja terenul si avem cumparate ceva animale. Sunt 10 bivolite de rasa pura si 22 de oi.

Partenerul german vrea sa faca si un motel sub forma unui sat traditional, unde turistii sa manance doar produse realizate de firma noastra. Deja am ridicat trei case, dar vrem sa construim 15", ne-a declarat Vasile Trifoi, partenerul roman implicat in aceasta afacere.

Cei care vor petrece vacanta in satul traditional din Botiza vor avea parte de plimbari cu caii si cu bivolii, fiindca proiectul este de anvergura. „La ferma, partenerul german intentioneaza sa prepare, pe langa branza mozzarella (branza taiata cubulete si amestecata ca sa piarda zerul), si produse traditionale romanesti precum urda, casul si cascavalul", ne-a mai spus Vasile Trifoi.

Inceputurile afacerii

Ideea acestei afaceri i-a apartinut economistului german Volker Bulitta. „El a venit, in anul 1992, intr‑un concediu in Maramures. S-a indragostit de comuna Botiza si, la plecare, a lasat numarul de telefon unor localnici.

„In 2002, parintii unei fetite din comuna, care avea o tumoare la un ochi, au apelat la ajutorul lui Bulitta. Acesta a acceptat sa acorde sprijin financiar pentru operatia care s-a facut in Germania. De atunci, in fiecare an, omul vine la Botiza", povesteste Trifoi.

Indragostit de frumusetea comunei, Volker Bulitta a hotarat sa investeasca intr-un motel si o ferma de bivolite. „El mi-a cerut sa-i fiu partener, fiindca sunt priceput la zootehnie si agricultura. Asa am ajuns sa ma implic in acest proiect", a explicat Trifoi.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Ultimele știri