9.021 certificate verzi tranzactionate in aprilie

Numarul certificatelor verzi tranzactionate in aprilie pe Piata Centralizata a Certificatelor Verzi s-a ridicat la 9.021 unitati, la un pret de inchidere de 151,63 lei/certificat, conform datelor publicate pe site-ul Operatorului Pietei de Energie – OPCOM.

In a patra luna a anului, au fost lansate 13 oferte de vanzare si 20 oferte de cumparare.

In aprilie 2007, pe PCCV au fost tranzactionate 308 certificate verzi, la un pret de 142,72 lei/certificat, la nivelul intregului an numarul acestora ridicandu-se la 37.703 unitati.

Incepand cu data de 1 decembrie 2006, a intrat in vigoare Regulamentul de organizare si functionare a Pietei de Certificate Verzi, aprobat prin Ordinul ANRE 22 din 18 octombrie 2006.

Cota obligatorie pentru anul 2008 este 5,26 la suta din energia electrica furnizata de fiecare furnizor consumatorilor finali.

Pentru luna aprilie 2008, ultima zi a intervalului de ofertare a fost data de 14 aprilie.

Certificatul Verde este un document care atesta o cantitate de 1 MWh de energie electrica produs din surse regenerabile de energie.

Sistemul de cote obligatorii reprezinta mecanismul de promovare a producerii de energie electrica din surse regenerabile de energie, prin achizitia de catre furnizori a unor cote obligatorii de energie electrica produsa din aceste surse in vederea vanzarii catre consumatorii deserviti.

Producatorii primesc, pentru fiecare unitate de energie electrica livrata in retea (1 MWh), un Certificat Verde, care poate fi vandut separat de energia electrica, pe Piata de Certificate Verzi. Pentru indeplinirea obligatiei prevazute de lege, furnizorii trebuie sa detina un numar de Certificate Verzi egal cu cota de energie electrica din surse regenerabile de energie impusa. Pretul Certificatelor Vezi variaza intr-un interval stabilit prin Hotarare de Guvern. Pretul minim este impus pentru protectia producatorilor iar pretul maxim, pentru protectia consumatorilor.

Pentru perioada 2005-2012, valoarea anuala minima si maxima de tranzactionare a certificatelor verzi este de 24 euro/certificat, respectiv 42 euro/certificat, calculata la cursul de schimb stabilit de Banca Nationala a Romaniei, pentru ultima zi lucratoare a lunii decembrie din anul precedent.

spot_img

Ultimele știri