Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

24/10/07 MMDD – Primariile reactioneaza in campania de colectare DEEE

COMUNICAT DE PRESA

Primariile din tara reactioneaza promt la initiativa MMDD din 3 noiembrie 2007

 110 primarii participa la campania initiata de MMDD – lista acestora se regaseste pe site-ul www.mmediu.ro
 Primarii au formulat si au transmis pe adresa MMDD propunerile pentru o cat mai buna desfasurare a zile de 3 noiembrie 2007

Mai sunt 10 zile pana la data de 3 noiembrie, ziua in care va demara, la nivel national, campania de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice de la populatie, initiata de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile. MMDD coordoneaza de la centru intregul scenariu care trebuie pus in practica de actorii principali ai acestei zile: primarii, societatile de salubrizare si organizatiile colective. Un rol important il au primariile, care prin societatile de salubrizare cu care au un contract, se fac responsabile de colectarea tuturor deseurilor scoase in strada de populatie in ziua de 3 noiembrie 2007.

Attila KORODI, Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, a transmis catre 110 primari din orasele din tara noastra o adresa oficiala, in scopul cooptarii autoritatilor locale la campania MMDD de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electrocasnice. Toate cele 110 primarii au confirmat in scris participarea in campania initiata de MMDD. Scrisorile de confirmare au fost transmise la Agentiile locale si regionale pentru protectia mediului si s-au centralizat la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului. De asemenea, primariile au transmis pe adresa MMDD, pana la data de 15 octombrie 2007, propuneri pentru o cat mai buna desfasurare a campaniei nationale. Printre acestea s-au numarat si „antrenarea in mod deosebit a elevilor din licee pentru colectarea DEEE, acordarea de premii scolilor care colecteaza o cantitate insemnata de DEEE, transmiterea de anunturi la TV si materiale publicitare emise de primarii si de APM-uri”. De asemenea, numeroase primarii au anuntat ca intentioneaza sa puna la dispozitia cetateanului un numar de telefon, la care sa fie anuntata adresa si tipul de DEEE ce trebuie sa fie ridicat si chiar sa instituie unui serviciu de dispecer pentru informarea si preluarea solicitarilor populatiei, in vederea colectarii si transportului DEEE. Autoritatile locale au anuntat ministerul despre realizarea de campanii de comunicare, astfel incat informatiile privind actiunile din 3 noiembrie sa fie diseminate la o scara cat mai larga, realizandu-se deja afise care vor fi postate in locuri cu o afluenta intensa de public.

Reamintim ca, potrivit legii, toate primariile au avut termen luna iunie 2006 pentru stabilirea locatiilor necesare pentru organizarea punctelor de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice iar autoritatile locale au avut posibilitatea de a accesa fonduri de la AFM pentru infiintarea acestor puncte de colectare. Actiunea a continuat cu amenajarea acestor puncte de colectare a DEEE-urilor si cu dotarea lor cu containere care sa poata cuprinde volumul mare al deseurilor (frigidere, computere, televizoare, masini de spalat etc). Totodata, autoritatile locale sunt cele care trebuie sa asigure informarea prin mijloace adecvate a locuitorilor asupra sistemului de gestionare a deseurilor din cadrul localitatilor. Cooperarea si comunicarea intre factorii responsabili reprezinta conditii de baza pentru reusita acestei actiuni. Mai mult decat atat: primariile, prin agentii de salubritate (sau companii private care au contract) trebuie sa asigure transportul de la gospodariile particulare pana la centrele de colectare, sa asigure neutralizarea, valorificarea si eliminarea finala acestui tip de deseuri. De aici, producatorii de echipamente electrice si electronice trebuie sa preia aceste deseuri depozitate in punctele de colectare pana la firmele de tratare/reciclare.

Serviciul Relatii Publice al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile

spot_img

Ultimele știri