20/05/08 WWF- Studiu WWF identifica alternative la Canalul Bistroe

Comunicat de presa

Ieri a inceput la Bucuresti cea de-a patra Reuniune a Partilor participante in cadrul Conventiei de la Espoo pentru Evaluarea in Context Transfrontalier a Impactului asupra Mediului (EIA). Este de asteptat ca Reuniunea sa sustina oficial argumentele potrivit carora Ucraina nu si-a respectat angajamentele internationale de mediu ce ii revin in cadrul Conventiei, cu privire la constructia unei cai navigabile de mare adancime de-a lungul Canalului Bistroe, ce traverseaza direct partea ucraineana a Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii. Un studiu realizat la cererea WWF, organizatia internationala care lucreaza pentru conservarea naturii, poate ajuta la identificarea unor solutii privind navigatia prin partea ucraineana a Deltei Dunarii cu un impact mai redus asupra mediului si cu consecinte transfrontaliere mai mici.

„Din punct de vedere ecologic, navigarea de-a lungul Canalului Bistroe nu poate avea loc. Efectele sale sunt mult prea puternice si, asa cum a demonstrat Comitetul de Implementare al Conventiei de la Espoo, vor conduce la efecte majore asupra unor sisteme naturale transfrontaliere de importanta internationala si globala,” a declarat Michael Baltzer, Director al WWF Programul Dunare Carpati.

„De indata ce intelegem acest aspect, ne putem mobiliza pentru implementarea unor solutii alternative pentru imbunatatirea navigatiei dintre Dunare si Marea Neagra, alternative cu un impact mai mic asupra mediului si care indeplinesc in acelasi timp obiectivele sociale si economice propuse,” a mai declarat Baltzer. „WWF spera ca acest studiu va contribui la identificarea unor solutii de navigare viabile, care sa sustina in acelasi timp conservarea importantului capital natural si a ecosistemele din Delta Dunarii.”

Potrivit unor informatii publicate recent , premierul ucrainean Yulia Tymoshenko a exprimat in mod oficial angajamentul ca toate problemele de ordin ecologic pe care le-ar presupune constructia Canalului Bistroe vor fi rezolvate luand in considerare aspectele ecologice ale problemei. Identificarea unei alternative la Canalul Bistroe reprezinta o optiune reala – de fapt singura optiune reala pentru ca acest angajament sa fie respectat.

Raportul realizat la cererea WWF va fi disponibil la sfarsitul lunii iunie si va prezenta alternativele de navigare existente la constructia Canalului Bistroe in partea ucraineana a Deltei Dunarii. Raportul este realizat de compania olandeza de consultanta DHV B.V. iar in realizarea sa sunt implicate echipe de experti in navigatie atat din partea Ucrainei cat si a Romaniei.

Informatiile incluse in raport vor fi prezentate principalilor factori de interes la nivel national din Ucraina si Romania, printre care se numara Academia Ucraineana de Stiinte si Institutul National de Cercetare Dezvoltare Delta Dunarii.

Delta Dunarii acopera portiuni din teritoriul Ucrainei si Romaniei si include Rezervatii ale Biosferei aflate sub protectie UNESCO, precum si un sit declarat parte a Patrimoniului Universal. Delta Dunarii este una dintre cele mai valoroase zone naturale, gazduind peste 1,000 de specii de plante, 300 de specii de pasari si numeroase specii de pesti. Delta Dunarii este locatia unde se inmultesc specii de pasari amenintate la nivel global, cum ar fi pelicanul comun si pelicanul cret, cormoranul pitic si gasca cu gat rosu, precum si unele specii de sturion amenintate cu disparitia.

WWF implementeaza proiecte de protejare si conservare a Deltei Dunarii de peste zece ani. In anul 2002, in cooperare cu experti ai Consiliului pentru Managementul Apelor din Odessa, ai Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii si ai altor institutii de profil, WWF a dat publicitatii o viziune pe termen lung pentru protectia si restaurarea Deltei Dunarii, viziune care este implementata in prezent. Zonele mlastinoase de pe insula Tataru au fost redate circuitului lor natural. Anul acesta, lacul Katlabuh din Ucraina va fi reconectat la cursul Dunarii, redevenind astfel un lac viu, care va ajuta la imbunatatirea calitatii apei pentru comunitatile locale si la revigorarea activitatilor de pescuit de care acestea depind.

spot_img

Ultimele știri