Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

11/03/08 PER – PER cere demisia ministrului Mediului

Partidul Ecologist Roman cere demisia Ministrului Mediului Attila Korodi si inlocuirea sa cu o persoana responsabila

Dupa mai bine de 3 ani de activitate in cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, ministrul Attila Korodi nu a fost in stare nici macar sa se documenteze mai temeinic in legatura cu amplasamentul si tehnologia folosita la centrala atomonucleara de la Belene, Bulgaria.

Superficialitatea cu care ministrul Korodi trateaza aceasta problema extrem de importanta pentru Romania, se vede si din faptul ca, nici ministerul sau si nici Guvernul nu au fost in stare, pana acum, sa ia o pozitie ferma si eficienta impotriva construirii centralei nucleare de la Belene, Bulgaria.

Ministrul Attila Korodi ignora inclusiv pozitia oficiala a Comisei Europene atunci cand spune ca nu cunoaste ce tehnologie va fi folosita la construirea centralei de la Belene, Bulgaria.

Reamintim ca, in data de 7 decembrie 2007, Comisia Europeana a precizat clar intr-un comunicat de presa ca tehnologia folosita la centrala de la Belene va fi una ruseasca.

In acest context, Partidul Ecologist Roman solicita demisia de urgenta a ministrului Korodi si inlocuirea sa cu o persoana capabila sa propuna solutii viabile in acest caz deosebit de grav.

Partidul Ecologist Roman propune solutii pe care Guvernul Romaniei sa le aiba in vedere:
– discutii atat cu partea bulgara, cat si cu Uniunea Europeana cu privire la reamplasarea centralei de la Belene intr-o alta zona care sa nu puna in pericol populatia statelor vecine si sa nu fie supusa niciunui risc seismic.
– Statul roman trebuie sa se adreseze de urgenta Uniunii Europene care sa oblige guvernul bulgar sa prezinte, pe langa un nou proiect de mediu mai documentat, si un studiu privind riscul seismic in zona.
– Autoritatile romane trebuie sa ceara autoritatilor bulgare garantii ca tehnologia care urmeaza sa fie folosita nu reprezinta risc de accident.
– Guvernul Romaniei trebuie sa ia preventiv masuri pentru decontaminarea aerului, apelor si solului in cazul unui accident nuclear. Populatia romaneasca potential afectata trebuie informata si antrenata prin simulari de caz pentru a putea sti cu exactitate ce sa faca in cazul unui accident nuclear.

Facem apel la mass-media sa ne sustina in continuare in acest demers, care nu este unul de natura politica, deoarece problema riscului de accident nuclear al centralei de la Belene, Bulgaria ii priveste pe toti romanii, fara discriminare.

11 martie 2008 Biroul de presa

spot_img

Ultimele știri