Update: Euro Insol denunta si contractul cu Electrocentrale Deva

Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a denuntat, joi, cel de-al doilea contract important de cumparare de energie electrica. Potrivit datelor publicate de administratorul judiciar contractul dintre Hidroelectrica si Electrocentrale Deva a pagubit, in perioada 2009 – 2011, societatea aflata in insolventa cu 108,89 milioane lei.

Hidroelectrica a incheiat acordul cu Electrocentrale Deva in iunie 2009, pe o perioada de zece ani. Potrivit Euro Insol, scopul acordului era sustinerea financiara a Electrocentrale Deva, nu obtinerea de profit din activitatea comerciala a Hidroelectrica.

Contractul cu CET Paroseni, pierderi de 250 milioane de lei

Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a denuntat contractul de achizitie a energiei de la termocentrala Paroseni, ca urmare a pierderilor de 253,6 milioane lei inregistrate in ultimii trei ani.

"In conditiile in care Hidroelectrica se afla intr-o procedura speciala, respectiv procedura insolventei, in aceasta etapa urmarindu-se cu prioritate maximizarea averii debitoarei, in vederea obtinerii unor indicatori financiari-contabili pozitivi si data fiind imprejurarea ca ratiunea derularii activitatii comerciale a Hidroelectrica nu poate fi aceea de a asigura finantarea investitiilor de mediu la CET Paroseni, administratorul judiciar Euro Insol SPRL, urmare a analizarii oportunitatii si profitabilitatii Contractului de vanzare cumparare 92 a decis denuntarea acestuia, mentinerea sa prejudiciind echilibrul financiar al Hidroelectrica cu consecinte pagubitoare pentru reusita unui plan de reorganizare, avand ca scop plata creantelor si reinsertia societatii in circuitul comercial", se arata in informarea Hidroelectrica.

Contractul dintre cei doi producatori de energie a fost incheiat in 2008, pentru o perioada de zece ani. Potrivit Euro Insol, scopul acordului era asigurarea resurselor financiare pentru termocentrala Paroseni pentru rambursarea unui credit de 80 milioane de euro.

In ultimele doua luni Euro Insol a denuntat mai multe contracte de vanzare a energiei, intrucat au adus Hidroelectrica pierderi de 1,1 miliarde euro in perioada 2006-2012.

Hidroelectrica este detinuta de stat, prin Ministerul Economiei. Termocentrala Paroseni si Electrocentrale Deva sunt controlate de compania Termoelectrica, al carei actionar majoritar este tot Ministerul Economiei.

Foto: gandul.info

Cosmin Zaharia

Citeste:

Hidrocentrala Nehoiasu II, investitie de 750 milioane euro

Peste 6 miliarde euro, orizontul de investitii al Hidroelectrica

Hidroelectrica finalizeaza prima parte a unei investitii de 500 milioane euro

Hidroelectrica: contractele bilaterale, denuntate

Pierderi de 1,3 miliarde euro pentru Hidroelectrica

Seceta duce Hidroelectrica in situatie de forta majora

spot_img

Ultimele știri