Un urs polar a inotat 9 zile in cautarea unei banchize

Un urs polar a inotat incontinuu timp de noua zile, pe o distanta de 687 kilometri, in cautarea unei banchize de gheata pe care sa poata vana foci, informeaza BBC.

Oamenii de stiinta care au monitorizat ursul sustin ca rezistenta sa poate avea o legatura cu schimbarile climatice.

In mod obisnuit, ursii polari inoata intre pamant si banchize de gheata pentru a vana foci. Insa cercetatorii sustin ca topirea accelerata a ghetii ii determina pe ursi sa noate pe distante mai mari, riscand sanatatea lor si a viitoarelor generatii.

„Acest urs a inotati incontinuu timp de 232 de ore, pe o distanta de 687 km, in conditiile in care apa avea 2-6 grade Celsius. Suntem uimiti ca un astfel de animal, care isi petrece cea mai mare parte a timpului pe suprafata ghetii, a putut sa inoate constant asa de mult timp, intr-o apa asa de rece”, a declarat cercetatorul George M. Durner.

Aceasta este pentru prima data cand a fost monitorizata intreaga calatorie a unui urs prin apa. Acest lucru a fost posibil prin montarea unui dispozitiv GPS la gatul unei femele, cu rolul de a-i ajuta pe cercetatori sa ii studieze miscarile timp de doua luni, perioada in care a vanat.

In cele doua luni, ursoaica a pierdut 22% din grasimea corporala, precum si puiul pe care il avea, caruia i-a fost greu sa inoate la fel de mult.

Carmen Albisteanu

 

spot_img

Ultimele știri