TOPTEN, primul portal care masoara eficienta energetica a produselor

Romanii care vor sa afle care sunt aparatele electronice si automobilele cele mai eficiente din punct de vedere energetic au la dispozitie portalul TOPTEN, lansat recent de Institutul de Cercetari si Modernizari Energetice (ICEMENERG), in cadrul unui proiect european.

Site-ul www.topten.info.ro contine mai multe ierarhizari realizate pe baza nivelului de eficienta energetica a produselor electrice si electronice disponibile pe piata romaneasca.

”Portalul ajuta cumparatorii sa gaseasca produse adecvate din punct de vedere al consumului. De asemenea, pot fi identificate cele mai performante aparate tinand cont de mai multe criterii de analiza”, a declarat Mariana Barbuta, director de proiect in cadrul ICEMENERG.

Vizitatorii pot obtine informatii detaliate despre aparatele pe care intentioneaza sa le cumpere, incluzand caracteristici functionale, imagini, preturi, costuri medii pe ciclul de viata a produsului, informatii legislative de ultima ora, precum si recomandari privind achizitia, utilizarea, intretinerea si reciclarea acestora. Eficienta energetica este criteriul major de ierarhizare.

Economie de energie si emisii reduse

Potrivit Marianei Barbuta, ierarhizarea produselor este facuta de specialisti, pe baza unor teste si analize elaborate de institutii neutre, etichete energetice si declaratii standardizate ale producatorilor.

In prezent, pentru a decide achizitia unui produs, consumatorul nu are posibilitatea de a compara produsele similare pe mai multe criterii si, in consecinta, pretul devine singurul element de decizie.

Informatiile furnizate de TOPTEN ajuta cumparatorul, prezentandu-i avantajele optiunii pentru produse de inalta eficienta energetica. Utilizarea acestora reduce costurile proprii cu electricitatea si contribuie la economii de energie primara conducand implicit la diminuarea emisiilor.

Odata cu lansarea acestui portal, Romania devine memebru in familia site-urilor TOPTEN din alte 17 tari europene: Austria, Belgia, Republica Ceha, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Spania.

Raluca Petrescu

spot_img

Ultimele știri