Studiu: Pesticidele din alimente scad IQ-ul copiilor

Trei studii publicate simultan in aceasta saptamana, si citate de Grupul de Lucru pentru Mediu, au ajuns la aceeasi concluzie: expunerea prenatala la pesticide organofosfate are ca rezultat o scadere a IQ-ului la copiii cu varste cuprinse intre sase si noua ani. Conform raportului, pesticidele afecteaza memoria activa a copiilor, viteza de procesare a informatiilor, intelegerea verbala si IQ-ul in totalitatea sa.

Cercetatorii au studiat numai femeile insarcinate, testand fie urina lor din timpul sarcinii, fie sangele ombilical, dupa nastere.

Descoperirile releva riscurile la care se expun copiii care intra in contact cu aceste pesticide, care se stie deja ca duc la dificultati de invatare si ADHD – o tulburare comportamentala care afecteaza mai ales copiii si se manifesta prin imposibilitatea acestora de a se concentra asupra unui anumit subiect sau unei anumite actiuni (sursa definitiei: Wikipedia.org).

Pentru a nu ajunge in aceasta situatie, mamele sunt sfatuite sa consume numai alimente in totalitate organice, la cresterea carora nu s-au folosit pesticide. Treehugger.com citeaza si un top al fructelor si legumelor care contin cele mai ridicate si cele mai scazute concentratii de pesticide:

Fructe si legume cu concentratii ridicate de pesticide:
– telina
– piersici
– capsuni
– mere
– afine
– nectarine
– ardei gras
– spanac
– cirese
– cartofi
– struguri

Fructe si legume cu concentratii scazute de pesticide:
– ceapa
– avocado
– porumb
– ananas
– mango
– mazare
– sparanghel
– kiwi
– varza
– vinete
– pepene galben
– pepene verde

Citeste si:

Studiu: Copacii din orase valoreaza milioane

Foto: Treehugger.com

Florin Tulbure

spot_img

Ultimele știri