Studiu: Persoanele cu arderile rapide traiesc mai putin

Abilitatea unora de a devora prajituri si ciocolata fara sa se ingrase ar putea sa nu fie atat de grozava pe cat pare. Cercetatorii de la Institutul National de Sanatate din Arizona au aratat intr-un studiu citat de Daily Mail ca oamenii cu un metabolism rapid nu traiesc la fel de mult ca cei care ard caloriile mai lent.

Concluzia, bazata pe un studiu la care au luat parte 600 de voluntari, sugereaza faptul ca arderile rapide grabesc procesul de imbatranire.

Experimentele asupra animalelor au aratat o legatura stransa intre speranta de viata si ritmul metabolismului. Astfel, vietatile care ard energia mai repede au o viata mai scurta decat cele care transforma lent alimentele in energie. Dar pana in prezent nu a existat o legatura evidenta intre ritmul metabolic si longevitate la oameni. 

Studiul realizat de oamenii de stiinta a vizat compararea ritmului metabolismului cu durata de viata la 652 de indieni Pima din Arizona, pe o perioada de 21 de ani. Cercetatorii au masurat timpul in care organismul uman converteste alimentele in energie intr-un interval de 24 de ore. 

Concluziile au fost publicate intr-un raport in ”Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism”. ”Am descoperit ca un ritm metabolic endogen mai rapid, care se traduce prin cantitatea de energie folosita de organism pentru functiile normale, reprezinta un factor de risc pentru o mortalitate precoce. Ritmul metabolic accelerat poate conduce la o degradare prematura a organelor ”, a explicat Dr. Reiner Jumpertz. 

Descoperirea nu trebuie insa sa-i panicheze pe sportivi, deoarece nu se aplica arderilor de energie prin exercitii fizice. ”Activitatea fizica are, in mod evident, efecte benefice pentru sanatate”, a mentionat Dr. Jumpertz. Potrivit acestuia, nici persoanele cu arderi lente nu sunt ocolite de riscuri, iar in cazul in care iau in greutate, obezitatea ii va expune la riscul de a muri din cauza unui atac de cord sau a cancerului.

Foto: younglivin.org.uk

Raluca Petrescu
 

spot_img

Ultimele știri