Seceta evapora 20 la suta din productia Hidroelectrica

Productia Hidroelectrica a fost revizuita in minus pentru anul 2012 din cauza debitelor minime istorice pe cursurile de apa, a declarat vineri Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica, EuroInsol.

“Productia Hidroelectrica pe 2012 a fost bugetata initial la 15,6 TWh. Dupa aceea a fost revizuita la 13 TWh. Dar raportandu-ne la conditiile actuale de seceta, societatea nu va produce mai mult de 12 – 12,2 TWh”, a declarat Remus Borza. Potrivit acestuia, productia va reprezenta un nou minim istoric, dupa cel inregistrat in 2003, cand s-au produs 13,3 TWh.

Pierderi de 1,7 miliarde de lei

“Productia intr-un an hidrologic normal este de aproximativ 17 TWh. Noi venim dupa doi ani consecutivi de seceta, iar deficitul de productie estimat este de 8,5 TWh. Ceea ce inseamna un minus de 1,7 miliarde de lei pentru Hidroelectrica”, a mai spus Borza. Acesta a subliniat ca debitele pe Dunare la intrarea in tara sunt cele mai scazute din ultimii 150 de ani. “Acum doua saptamani, debitul la intrarea in tara era de 230 metri cubi pe secunda, fata de o medie anuala de 4400 metri cubi”, a punctat reprezentantul EuroInsol.

Hidroelectrica, firma aflata in insolventa, va depune luni la grefa tribunalului tabelul final al creditorilor. Dintre cei 836 de creditori, s-au inscris la masa credala 455. Valoarea creantelor solicitate se ridica la 6 miliarde de lei.

Cosmin Zaharia

Foto: www.infoconstructii.com
 

spot_img

Ultimele știri