Toyota isi cere scuze pentru 400.000 de hibride retrase

Presedintele Toyota si-a cerut astazi scuze pentru retragerea de pe piata a 400.000 de modele de vehicule hibrid lansate pe 2010, inclusiv popularul Prius, din cauza unor probleme la sistemul de franare, transmite CNN.

"Ne cerem scuze pentru inconvenient si pentru grijile pe care le-am provocat clientilor. Calitatea este metoda noastra de a supravietui", a declarat Akio Toyoda in a doua conferinta de presa de la anuntul initial. Vineri, Toyota a anuntat ca se pregateste sa lanseze o procedura de rechemare pentru modelul Prius.

Printre modelele rechemate de constructor se numara Prius, Sai si Lexus HS250h. Vanzarile de automobile Sai si Lexus HS250h au fost oprite pana la gasirea unei solutii tehnice pentru franarea intarziata.

In ultimele luni, Toyota a rechemat peste opt milioane de automobile. Aceasta este prima data cand automobilele implicate in proces s-au vandut pe piata japoneza.

Paguba de 2 miliarde de dolari

Potrivit Mediafax, Toyota a vandut 311.000 de unitati din prima generatie de Prius, de la lansarea din mai 2009. Acesta este cel mai bine vandut model Toyota pe piata japoneza, cu peste 200.000 de unitati, iar in SUA vanzarile se ridica la peste 100.000 de unitati.

Initial, Toyota a anuntat ca problemele reclamate de clienti se rezuma la o intarziere la franare atunci cand masina ruleaza pe suprafete alunecoase sau denivelate. Saptamana trecuta Administratia nationala americana pentru siguranta in trafic a anuntat ca initiaza o investigatie asupra sistemului de franare a modelului Prius 2010.

Compania estimeaza costul total pentru rechemarea tuturor celor 8 milioane de vehicule la 2 miliarde de dolari, plus o scadere a vanzarilor pe piata americana si europeana cu 100.000 de masini. Saptamana trecuta, Toyota a anuntat un profit de 1,7 miliarde de dolari pe ultimul semestru al anului trecut.

Foto: CNN

spot_img

Ultimele știri