Programul "Rabla" pentru tractoare, prima de casare de 4.000 euro

Comisia Europeana a aprobat in data de 8 iulie 2011, solicitarea Romaniei de a acorda un ajutor de stat pentru innoirea parcului national de tractoare si masini agricole autopropulsate, a anuntat luni Ministerul Mediului si Padurilor.

Proprietarii de tractoare sau masini agricole autopropulsate care inlocuiesc un vehicul vechi cu unul nou vor putea beneficia de o prima de casare de pana la 17.000 lei (aproximativ 4.000 euro), dar nu mai mult de 40% din pretul de achizitie fara T.V.A al unui tractor nou sau masini agricole autopropulsate noi.

Potrivit proiectului Ghidului de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului national de tractoare si masini agricole autopropulsate, acest sprijin financiar se poate acorda producatorilor agricoli care detin in proprietate tractoare si/sau masini agricole autopropulsate uzate inmatriculate/inregistrate pe numele lor (persoane fizice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite potrivit O.U.G. nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate).

De asemenea, vor mai beneficia de acest sprijin intreprinderile individuale si intreprinderile familiale si/sau persoane juridice, grupuri de producatori recunoscute, inclusiv recunoscute preliminar, sau organizatii de producatori recunoscute, dupa caz, care sunt inregistrate in Registrul agricol, Registrul fermelor, Registrul plantatiilor viticole, Registrul national al exploatatiilor, alte evidente funciare, care exploateaza terenuri agricole si/sau detin, cresc ori exploateaza animale, dupa caz, individual sau in forme de asociere conform legislatiei in vigoare, care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei agricole primare.

Programul de stimulare a innoirii Parcului national de tractoare si masini agricole autopropulsate se desfasoara pana la finele anului 2013 si va fi finantat dintr-un buget de 51.000.000 lei (aproximativ 12 milioane euro).

Ghidul de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului national de tractoare si masini agricole autopropulsate se afla in curs de realizare, iar dupa publicarea ordinului de ministru pentru aprobarea acestuia in Monitorul Oficial al Romaniei, Administratia Fondului pentru Mediu va organiza sesiunea de inscriere in vederea validarii producatorilor de tractoare si/sau masini agricole autopropulsate.

Cosmin Zaharia

spot_img

Ultimele știri