Reabilitarea statiei de epurare din Targu Mures, la final

Lucrarile de reabilitare a statiei de epurare a apelor uzate din municipiului Targu Mures, in valoare de 8,5 milioane euro, finatate prin programul ISPA, se apropie de final, a anuntat, miercuri, intr-o conferinta de presa, seful unitatii de implementare a proiectului, Sandor Torzsok, citat de Agerpres.

Lucrarile au inceput in 2006 de catre consortiul olandez Spaans Babcock-Alewijnsesi si au vizat reabilitarea treptei mecanice, decantoarelor primare, statiei de pompare apa decantata, bazinului de retentie ape pluviale, construirea unei statii de dozare chimicale, reabilitarea si retehnologizarea treptei biologice si implementarea sistemelor de automatizare.

Torzsok a spus dupa punerea in functiune a treptei biologice in august, urmeaza testarea finala, joi, a statiei de epurare. "Obiectivul acestui proiect este indeplinirea standardelor impuse de Directiva Europeana 91/271/EEC, preluata prin HGR 188/2002 inclusiv cele referitoare la azot si fosfor deoarece zona de descarcare a apelor epurate este declarata zona sensibila. Astfel, prin noua tehnologie, apa uzata provenita din canalizare va fi mai bine curatata inainte de a fi deversata in raul Mures, cu un consum de energie electrica mai mic decat consumul actual, deci cu costuri mai reduse", a afirmat Sandor Torzsok.

Pe de alta parte, Torzsok a precizat ca amenda de 35.000 de lei pentru poluarea raului Mures cu ape uzate provenite de la statia de epurare, din vara acestui an, a fost refacturata constructorului .

Reabilitarea Statiei de epurare din Targu Mures este una dintre componentele programului ISPA Targu Mures, a carei valoarea totala este de 27,9 milioane euro. Din aceasta suma 20,9 milioane euro reprezinta finantare nerambursabila din partea Uniunii Europene prin ISPA, iar restul de 7
milioane euro se acopera din imprumut de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, angajat de AQUASERV si garantat de Consiliul Local Targu Mures.

spot_img

Ultimele știri