ONU: Pana in 2050 productia agricola trebuie sa creasca cu 70%

O patrime din totalul pamantului agricol al planetei este extrem de degradat, se arata in primul raport referitor la starea resurselor agricole ale lumii, intocmit de Natiunile Unite. Potrivit acestuia, trendul de degradare a suprafetelor agricole trebuie inversat avand in vedere ca populatia in continua crestere a Pamantului va trebui hranita.

Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) estimeaza ca fermierii vor trebui sa produca cu 70% mai multa mancare pentru a satisface nevoile populatiei in crestere a planetei, care se estimeaza ca va ajunge la 9 miliarde pana in 2050. Prin urmare, ar fi nevoie de un miliard de tone mai mult grau, orez si alte cereale, si cu 200 de milioane de tone mai multa carne.

Insa avand in vedere conditiile din prezent, scrie Guardian.co.uk, cea mai mare parte a terenurilor arabile sunt deja folosite, si in moduri care descresc productivitatea acestora prin practici care conduc la eroziunea solului si risipirea apei.

Viitorul alimentar al planetei are astfel nevoie de o „intensificare sustenabila” a productivitatii agricole, scrie FAO in raportul sau, denumit Starea Pamantului Planetei si a Resurselor Apelor pentru Alimente si Agricultura.

Raportul a fost prezentat luni, delegatilor din intreaga lume care s-au adunat la Durban. Africa de Sud, pentru conferinta privind schimbarile climatice a Natiunilor Unite. 

Raportul arata ca schimbarile climatice alaturi de practicile agricole defectuoase au contribuit la descresterea productivitatii pe suprafetele agricole ale planetei.

Foto: farmlandgrab.org

Florin Tulbure

spot_img

Ultimele știri