Oamenii intind mana animalelor

Ziua internationala a animalelor fara stapan este marcata, astazi, in mai multe orase ale Romaniei, prin actiuni pregatite de organizatiile nonguvernamentale si de autoritatile locale.

In Bucuresti, la Scoala Generala 98 din cartierul Berceni, Organizatia Vier Pfoten prezinta o demonstratie de dresaj cu fosti caini comunitari.

Animalele sunt antrenate de Vier Pfoten pentru un program de terapie a copiilor cu dizabilitati, in cadrul unui proiect intitulat "Dogs for People" ("Caini pentru oameni").

Peste 50 de copii au beneficiat pana acum de aceasta initiativa.

Programul adresat elevilor este menit sa demonstreze ca animalele fara stapan sunt la fel de frumoase si de inteligente precum animalele de rasa.

Singura metoda de control eficienta: sterilizarea

De 12 ani, Vier Pfoten Romania depune eforturi pentru a reduce numarul animalelor aflate in dificultate. In campaniile de sterilizare si de acordare a tratamentului medical au fost tratati peste 85.000 de caini si pisici.

In viziunea Vier Pfoten, sterilizarea este singura metoda eficienta de gestionare a animalelor fara stapan si de prevenire a inmultirii lor necontrolate. In prezent, echipele de specialisti ai Vier Pfoten Romania desfasoara trei mari proiecte de sterilizare si tratament al animalelor fara stapan – in sectorul 6 al Capitalei, in Ucraina si in Lituania.

„Organizatiile pentru protectia animalelor nu-si pot asuma singure aceasta sarcina uriasa. E nevoie de implicarea tuturor, de la simplul cetatean si pana la cei mai inalti factori de decizie. Autoritatile nu mai pot ignora faptul ca strazile Romaniei sunt pline de animale in dificultate. Trebuie sa actioneze, pentru a evita producerea de noi incidente nefericite, care declanseaza prigoana impotriva unor animale nevinovate”, declara Anca Tomescu, coordonatorul programului „Animale fara stapan” al Vier Pfoten.

Milioane de animale sunt abandonate pe strazi, in intreaga lume

Conform statisticilor internationale, in intreaga lume milioane de animale traiesc pe strazi, in mizerie, lipsite de hrana, suferind de pe urma bolilor sau a conditiilor extreme ale vremii, „vanate” de autoritati sau de persoane violente. „Fii om cu animalele” este indemnul Vier Pfoten pentru normalizarea acestei situatii.
Reprezentantii organizatiei sustin ca „animalele strazii fac parte din viata noastra si e nevoie sa ne asumam convietuirea alaturi de ele”.

„Vier Pfoten are filiale in 11 tari ale lumii, iar organizatia sa din Romania este una dintre cele mai puternice”, a declarat, pentru Green Report, Livia Cimpoeru, ofiter de presa Vier Pfoten Romania. Tocmai din acest motiv, organizatia din Romania este cea care intervine acum in Ucraina, unde situatia animalelor este foarte grava.

„In Ucraina avem o interventie majora, de urgenta, pentru ca acolo au fost deja ucisi zeci de mii de caini comunitari, in perspectiva Campionatului european de fotbal UEFA 2012”, explica Livia Cimpoeru. Actiunea din Ucraina, la care participa specialisti in protectia animalelor din peste 20 de tari, inclusiv din Romania, este cea mai ampla din intreaga istorie a Vier Pfoten. Echipele organizatiei vor lucra in patru orase ucrainene: Kiev, Donetk, Harkov si Lvov.

Mihai Diac

Citeste si:

La Comanesti se deruleaza o noua campanie de sterilizare a cainilor fara stapan

Ziua Mondiala a Animalelor, sarbatorita si de romani

spot_img

Ultimele știri