Ministrul Laszlo Borbely a testat o masina electrica ce va fi disponibila pentru romani de la anul

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a testat astazi modelul 100% electric Fluence, una dintre cele 2 masini electrice puse la dispozitie de producatorul Renault in Romania. 

Romanii vor mai avea insa de asteptat pana sa poata cumpara o masina electrica. Chiar daca Ordonanta de Urgenta (OUG) ar putea fi adoptata in curand de Guvern pentru a oferi facilitati doritorilor, Renault Fluence va putea fi comercializata in Romania abia din 2012, potrivit estimarilor producatorului. 

”Miercuri se va discuta in sedinta de Guvern forma finala a ordonantei. Discutam deocamdata sa acordam pana la 6 vorchere prin programul Rabla pentru cei care vor sa cumpere o masina electrica. Nu o sa uitam nici masinile hibrid, dar acestea vor primi mai putine”, a declarat ministrul. 

El a mentionat ca ordonanta va prevede facilitati si pentru cei care isi vor cumpara o masina electrica la liber, insa ”nu mai mult de 5.000 euro”, suma estimata a fi diferenta, ca pret, dintre o masina electrica si una ce foloseste combustibili conventionali. 

Baterie de inchiriat

Infrastructura speciala ramane insa o bariera in dezvoltarea sectorului masinilor electrice in Romania. Potrivit reprezentantilor Renault, in urmatoarea perioada vor trebui realizate parteneriate intre companie, autoritati si alti parteneri-cheie, precum distribuitorii de energie electrica, pentru a putea dezvolta infrastructura necesara. 

In acest sens, Renault a anuntat ca va implementa la Titu un proiect-pilot de infrastructura. 

O alta problema pentru care se cauta solutii este pretul ridicat al bateriilor de masini electrice. Una dintre solutiile avansate de Renault este inchirierea acestora, metoda ce se practica si in Franta. 

Astfel, clientii vor putea incheia un abonament lunar de inchiriere a bateriei cu un pret de plecare de 79 euro cu toate taxele incluse, contract pe 48 de luni si un parcurs anual maxim de 10.000 km. 

Fluence, de la 21.000 euro, cu stimulente fiscale

Borbely s-a aratat incantat de Renault Fluence, declarand, dupa o scurta plimbare, ca i-ar fi placut sa plece cu ea la minister.

Renault Fluence va fi comercializata incepand cu toamna anului 2011 in Franta, si de anul viitor in Romania, avand un pret de plecare de 21.300 euro cu toate taxele incluse (stimulent fiscal in valoare de 5.000 euro inclus). Renault Fluence este primul sedan 100% electric, accesibil, produs in serie mare. Autonomie masinii este estimata la 185 de km. 

”Trebuie sa ne miscam repede, avand in vedere ca la nivel european exista Carta Alba a Transportului care spune ca pana in 2030 Europa este obligata sa reduca la jumatate numarul masinilor poluante din orase si eliminarea acestora din centrul oraselor, iar pana in 2050 sa le interzica complet pe cele care se alimenteaza cu benzina sau motorina”, a precizat Borbely. 

Raluca Petrescu

Cititi si:

Test drive Green-report.ro. Mitsubishi i-MiEV, buburuza electrica de oras (FOTO)

Romanii isi pot cumpara masini electrice prin programul "Rabla", de saptamana viitoare

Guvernul pregateste subventii pentru masini hibrid, de anul viitor

spot_img

Ultimele știri