Limitarile legislative din fotovoltaic ar putea veni din partea Agriculturii si Finantelor

Ministerul Agriculturii si Ministerul Finantelor ar putea aduce unele limitari producatorilor de energie din sursa solara, a declarat, luni, in cadrul Romanian Solar Summit 2012, Silvia Vlasceanu, director executiv al Asociatiei Companiilor de Utilitati din Energie – ACUE.

“Unele “limitari” in sectorul fotovoltaic ar putea sa vina din prevederi sau modificari legislative pe care le promoveaza alte minstere decat cel al Economiei si ANRE”, a spus Vlasceanu. ”Ministerul Agriculturii ar putea introduce in legislatie ca intreaga suprafata a unui parc solar sa fie scoasa din circuitul agricol prin modificarea legii constructiilor si sa introduca niste costuri suplimentare”.

De asemenea, aceasta a precizat ca la Ministerul Finantelor Publice este in discutie un act normative care prevede impozitarea veniturilor producatorilor de energie si gaze natural, iar cei din sectorul regenerabilelor nu vor fi exclusi.

“Cei care vor fi cu capacitate in functiune la data publicarii acestei Ordonante, probabil in urmatoarele doua saptamani, vor trebui sa aplice si aceste modificari”, a mai spus reprezentanta ACUE.

Modificarea numarului de certificate verzi abia dupa 1 ianuarie 2014

Silvia Vlasceanu a tinit sa precizeze ca nu este posibil ca numarul de certificate verzi acordate sectorului fotovoltaic sa poata fi modificat inainte de 1 ianuarie 2014.

“Raportul care va fi luat in considerare pentru modificarea numarului de certificate va fi cel publicat dupa iulie 2013. Astfel, din punctul de vedere al legiuitorului, modificarea numarului de certificate pentru fotovoltaic nu este posibila inainte de 1 ianuarie 2014”, a explicat Vlasceanu.

1.500 MW instalati in fotovoltaic pana in 2016

De asemenea, prezent in cadul evenimentului directorul general al Directiei de Reglementare in domeniul Eficientei Energetice din cadrul ANRE, Zoltan Nagy, estimeaza ca la finele anului 2016 in Romania vor fi instalati pana la 1.500 de megawati in parcuri fotovoltaice.

“La finele acestui an puterea instalata in panouri solare va fi de 50-100 MW, anul viitor capacitatea acestora ar putea ajunge la 500-1.000 MW, pentru ca in 2016 sa atinga nivelul de 1.500 MW”, a declarat Nagy.

Foto: photos8.com

Cosmin Zaharia

Citeste:

Numarul de certificate verzi, redus din cauza tehnologiilor mai ieftine

Eclipsa de certificate in fotovoltaic

spot_img

Ultimele știri