“Rabla” demareaza in trei saptamani

Programul “Rabla” 2012 va demara in aproximativ trei saptamani, a declarat, marti, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, la finalul sedintei de Guvern.

“Vom incepe selectarea REMAT-urilor si a dealer-ilor si speram ca in trei saptamani oamenii sa isi poata duce masinile la casat”, a spus Laszlo Borbely. Potrivit acestuia, in sedinta de Guvern s-a decis mentinerea primei de casare a masinilor vechi la 3.800 de lei, iar bugetul total a fost stabilit la 114 milioane lei pentru scoaterea din uz a 30.000 de autovehicule. “In functie de cum evolueaza piata vom suplimenta fondurile pentru acest program”, a mai spus ministru Mediului.

In 2011, au fost alocate fonduri totale de 456 milioane lei, in doua etape , si au fost scoase din uz 116.641 masini si au fost cumparate 39.216 de autovehicule. Peste 300.000 de autoturisme mai vechi de 10 ani au fost scoase din circulatie in ultimii doi ani.

Buget de 90 milioane lei pentru “Casa Verde”

De asemenea, ministrul Mediului a anuntat ca pentru Programul “Casa Verde”, care se adreseaza atat familiilor, cit si persoanele juridice, sunt alocati pentru 2012, de la bugetul Fondului de Mediu, 90 de milioane de lei.

“Aproximativ 43.000 de familii au beneficiat, in anul 2011, de acest program, fiecare dintre familii primind in jur de 6.000-8.000 lei”, a precizat Borbely.

Programul Casa Verde este derulat prin Administratia Fondului pentru Mediu. Conform Ghidului de finantare aprobat de ministrul Mediului, persoanele fizice inscrise in programul Casa Verde primesc pana la 6.000 de lei pentru a-si monta panouri solare sau instalatii de incalzire cu peleti, precum si pana la 8.000 de lei daca isi instaleaza pompe de caldura (pentru utilizarea energiei geotermale).

Programul Casa Verde sustine atat achizitia de echipamente noi, cat si inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire.

Exista si o varianta a programului Casa Verde adresata persoanelor juridice – unitati administrativ – teritoriale, institutii publice si unitati de cult. Acestea primesc sprijin financiar pentru a pune in functiune sisteme de valorificare a energiei solare, eoliene, geotermale, hidro, precum si a biomasei si biogazului.

Guvernul a aprobat marti, printr-o hotarare, bugetul de venituri si cheltuieli pe anul 2012 al Fondului de Mediu, al Administratiei Fondului pentru Mediu, precum si Lista proiectelor si programelor pentru protectia mediului finantate din Fondul pentru Mediu in anul 2012.

“Pentru finantarea acestor proiecte sunt 824 de milioane de lei credite bugetare si 1,5 miliarde de lei credite de angajament”, a spus Laszlo Borbely.

Foto: politicalocala.ro

Cosmin Zaharia

spot_img

Ultimele știri