Investitie de 45 milioane euro in centrala de cogenerare a Sucevei

Adrem Invest va investi 45 milioane de euro in centrala de cogenerare care va alimenta Municipiul Suceava cu energie termica, a declarat, vineri, in cadul unui seminar, directorul adjunct al Directiei Energii Verzi a companiei, Raluca Rosca.

“Am finalizat studiul de prefezabilitate si mai trebuie sa obtinem avizele necesare, care speram sa nu dureze prea mult timp”, a spus Rosca. Potrivit acesteia, centala va avea o putere de 150.000 MWh/an si va alimenta cu energie termica 25.000 de apartamente, 550 de agenti comerciali si 38 de unitati bugetare.

Montarea grupurilor centralei va fi finalizata in 2013 astfel: la finele anului 2012 va fi montata turbina cu gazcu o putere de 18 MW electrici, iar la finele anului 2013 va fi montat boilelurl pentru biomasa forestiera si turbina cu abur, cu o capacitate de 10 MW electrici.

“In functie de evolutia biomase pe viitor vom apela si la culturile de plante energetice din zona”, a mai adaugat repezentantul Adrem Invest.
Potrivit acesteia, proiectul a fost incetinit si de modificarea Legii 220/2008. „Am fost usor intarziati si de modificarile legii 220 care inurcat putin. De la 3+1 certificate verzi cat aveam in business-ul planul initial, am ajuns la 2+1 certificate verzi”, a mai adaugat Rosca.

Sucevenii vor plati mai putin pentru caldura

In urma investitiei sucevenii vor plati 116 lei/Gcal (fara TVA) fata de 300 lei/Gcal cat achita acum, desi o mare parte din bani sunt suportati de autoritatile locale.

„In prezet Suceava este alimenta cu energie termica de CET Suceava (huila) si centrala termica (pacura). Nu stim exact ce se va intampla cu ele dupa ce invetitia va fi pusa in functiune. Acest lucu depinde de autoritatile locale care vor decide daca le vor conserva sau le vor inchide”, a spus Raluca Rosca.

Foto: crainou.ro

Cosmin Zaharia

spot_img

Ultimele știri