Inca 4 masini electrice in Romania

Anul acesta vor intra pe piata din Romania patru noi modele de automobile electrice, iar pe langa sistemul de propulsie nepoluant, ele au in comun si perioada de lansare, respectiv luna iunie.

Este vorba de modelele Renault Fluence ZE, Renault Kangoo Z.E, Smart Fortwo ED si Opel Ampera.

Fluence ZE

Fluence ZE are un pret de pornire de 26.300 euro in Franta, valoare la care cel mai probabil va putea fi achizitionat si pe piata locala.

Francezii de la Renault au echipat automobilul de o tona jumatate cu un motor electric care dezvolta o putere maxima de 95 cai putere, insa greutatea nu il impiedica sa atinga o viteza maxima de 135 kilometri pe ora.

Modelul are o autonomie de 160 de kilometri, iar bateria litiu-ion 250 de kilograme poate fi alimetata de la prizele conventionale si la statiile de incarcare speciale.

Kangoo ZE

Odata cu sedanul Fluence ZE, grupul francez va aduce in Romania si modelul Kangoo ZE, un vehicul utilitar usor, care va putea fi achizitionat cu un pret de aproximativ 20.000 de euro.

Prima utilitara electrica a celor de la Renault este echipata cu un propulsor de 60 cai putere, cu ajutorul caruia masina poate atinge o viteza maxima de 130 kilometri pe ora.

Autonomia automobilului este de 160 kilometri cu bateria complet incarcata.

Smart Fortwo ED

Germanii de la Daimler vin pe piata locala cu vresiunea electrica a minicar-ului Smart Fortwo, care, cu cei 41 cai putere poate accelera de la zero la 60 de kilometri in 6,5 secunde.

Micul automobil cu doua locuri este destinat traficului urban, iar viteza maxima atinsa poate ajunge la 120 kilometri pe ora.

Un potential dezavantaj ar putea fi reprezentat de durata relativ mare de reincarcare, de aproximativ opt ore, insa la acesta capacitate, Smart Fortwo ED (electric drive) are o autonomie de 110 kilometri.

Pretul de achizitie al acestui model este asteptat sa fie in jurul a 16.000 euro.

Opel Ampera

Al patrulea model care va intra pe piata in primavara este Opel Ampera, iar pretul de pornire de 42.900 euro il incadreaza in segmentul automobilelor premium.

Pe langa bateria care poate fi incarcata la priza conventionala, Ampera este echipat si cu un generator de energie electrică alimentat de la un motor pe benzină de 1,4 litri, care ii poate oferi o autonomie extinsa de peste 500 de kilometri.

Noul model accelereaza de la zero la suta de kilometri in 9 secunde si atinge o viteza maxima de 160 kilometri pe ora.

Doar cinci unitati vandute

Reprezentantii importatorilor celor patru modele au declarat pentru Green Report ca deja mai multe companii si-au manifetat intresul de a achizitiona automobilele electrice.

In prezent, pe piata locala sunt disponibile trei modele de automobile electrice, respectiv Citron C-Zero, Mitsubishi i-MiEV si Peugeot iOn.

Potrivit Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile, anul trecut au fost vandute in Romania numai 5 automobile electrice.

Gabriel Botezatu

 

spot_img

Ultimele știri