Guvernul cere desecretizarea contractului Rosia Montana

Guvernul Romaniei va solicita oficial companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) sa accepte desecretizarea contractului minier de la Rosia Montana, a anuntat astazi Rovana Plumb, ministrul Mediului si Padurilor.

Textul solicitarii catre RMGC va fi aprobat de Guvern in prima sa sedinta, programata miercuri.

Declasificarea se poate face doar cu acordul RMGC

"Este momentul ca aceasta companie, Rosia Montana Gold Corporation, sa-si demonstreze buna-credinta si sa aprobe sa desecretizam licenta de exploatare. Cu siguranta in sedinta de Guvern de saptamana viitoare vom analiza toate caile institutionale si legale in asa fel incat romanii sa aiba acces la aceasta licenta de exploatare", a subliniat Rovana Plumb.

Desecretizarea documentelor privind redeschiderea minei de la Rosia Montana poate fi realizata de Guvernul Romaniei, dar numai cu acordul celeilalte parti implicate – RMGC.

Acum doua zile, premierul Victor Ponta anuntase ca va solicita desecretizarea contractului. In replica, RMGC a sustinut ca accepta desecretizarea, dar ca pentru acest demers este necesara si modificarea legii privind investitiile miniere.

"Guvernul este dispus sa desecretizeze. Contractul in integralitatea lui prevede contractul de asociere ca si licenta de exploatare. Licenta de exploatare este parte integranta a contractului. Atat timp cat exista vointa partilor exprimata in cazul acestui contract, se poate desecretiza si licenta de exploatare. Nu este nevoie sa ajungem neaparat la modificarea legislatiei", sustine Rovana Plumb.

Imediat dupa instalarea in functia de ministru al Mediului, Rovana Plumb a avut o serie de intalniri cu liderii sindicatului de la RMGC, care cer redeschiderea minei, cat si cu reprezentantii unor organizatii de mediu din Romania, care se opun extragerii aurului cu cianuri – procedeu pregatit de RMGC pentru Rosia Montana. Astazi, ministrul Mediului a precizat ca desecretizarea contractului se va realiza la cererea societatii civile din Romania, inclusiv a unor organizatii de mediu. "Cand vorbim de proiectul Rosia Montana, vorbim de un proiect de interes national, romanii au dreptul sa aiba acces total la informatiile in ceea ce priveste acest proiect", a subliniat Rovana Plumb.

Pe de alta parte, RMGC sustine ca documentul de asociere, constand din contractul de asociere al companiei canadiene Gabriel Resources cu statul roman, prin compania Minvest Deva, e public. In schimb, contractul de licenta “reprezinta informatie clasificata, conform legii”. In opinia RMGC, declasificarea se poate face doar dupa modificarea legislatiei romanesti, astfel incat sa devina permisa desecretizarea licentelor miniere.

Victor Ponta: "Daca acel contract ajuta Romania, RMGC n-ar avea nimic de ascuns"

Incercand sa determine RMGC sa accepte declasificarea, premierul Victor Ponta anuntase acum cateva zile, pe Facebook, ca „dupa o discutie cu ministrii, voi cere direct companiei respective sa accepte desecretizarea. Daca acel contract ajuta atat de tare Romania, n-ar avea nimic de ascuns, nu? Doar i s-a facut lobby de la cel mai inalt nivel". Seful guvernului facea aluzie la pozitia presedintelui Traian Basescu, cel care a sustinut in mod constant redeschiderea minei de la Rosia Montana. Potrivit unor calcule anuntate de Traian Basescu, la Rosia Montana exista 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

Exploatarea acestora a fost concesionata firmei RMGC, ale carei actiuni sunt detinute, in proportie de peste 80 la suta, de compania canadiana Gabriel Resources. Statul roman, prin firma Minvest Deva, are o participatie de 19,31 la suta in RMGC.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Ponta va cere desecretizarea contractului “Rosia Montana”
 

spot_img

Ultimele știri