Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

GBI, din nou la start

Peste 100 de reprezentanti ai marilor firme din Romania au participat la ceremonia de lansare a Green Business Index 2012 – barometrul responsabilitatii fata de mediu a companiilor.

GBI este o initiativa a Green Revolution, prima organizatie nonguvernamentala de ecologie urbana din Romania.

“Este important sa putem construi o platforma de dialog pentru a genera solutii realiste privind problema dezvoltarii sustenabile si a responsabilitatii fata de mediu. Toata lumea vorbeste despre dezvoltare sustenabila si protectia mediului in afaceri. Putini insa au initiative, se implica si fac lucruri concrete”, a declarat Raluca Fiser, presedinte Green Revolution.

GBI reprezinta singurul instrument gratuit de evaluare a atitudinii firmelor din Romania fata de mediu, conform principiilor ISO 14001 si ISO 19011.

Pana la data de 28 mai 2012, companiile interesate se pot inregistra gratuit pe site-ul www.gbindex.ro

Includerea in baza de date GBI se face prin completarea online a unuia dintre cele sapte chestionare puse la dispozitie, la alegere: dezvoltare sustenabila, impact asupra mediului, transport sustenabil, utilizarea resurselor, starea cladirilor, achizitii verzi si managementul deseurilor.

Datele primite de la companii sunt procesate si evaluate de catre expertii indepedenti de mediu.

Companiile primesc un raport gratuit de evaluare a performantei de mediu

Pentru fiecare domeniu in parte este alcatuit topul Green Business Index, iar in final companiile beneficiaza de un raport gratuit de evaluare a performantei de mediu. Potrivit presedintelui Green Revolution, Raluca Fiser, analiza se va concentra pe indicatori-cheie de performanta de mediu a companiilor, acestia vizand in principal masurile concrete, cuantificabile care au fost aplicate pentru minimizarea impactului asupra mediului si eficientizarea utilizarii resurselor.

"Lansarea GBI este o actiune extrem de interesanta si incitanta pentru organizatiile care vor sa desfasoare o activitate in armonie cu mediul inconjurator. La nivelul nostru, facem eforturi deosebite atat pentru constientizarea angajatilor, cat si a celorlalti intervenienti in activitatea curenta a societatii noastre", a declarat, pentru Green Report, Epsica Chiru, director general adjunct Apa Nova.

“Ceea ce face Green Revolution este un instrument unic, este unul dintre cele mai bune proiecte ale societatii civile. GBI ne prezinta un adevar crunt dar si o oportunitate de dezvoltare in directia eficientei energetice”, a declarat, pentru Green Report, George Cristodorescu, director general adjunct EON.

“Noi promovam tehnologiile verzi, peste 40 la suta din cifra noastra de afaceri este generata de portofoliul de mediu la nivel de grup. Salutam aceasta initiativa a Green Revolution”, a declarat, pentru Green Report, Petru Ruset, sef divizie regionala Siemens.

"Privim cu mare interes acest proiect, pentru ca anul trecut, in 2011, am castigat deja topul GBI la categoria achizitii verzi. Speram sa castigam si anul acesta. Noi avem preocupari constante in aceasta directie, la Ploiesti avem chiar un magazin conceput pe principii ecologice", a explicat, pentru Green Report, Adina Saniuta, specialist de marketing la Baumax.

“Protectia mediului este la ora actuala o dilema. Cu totii dorim energie curata din surse regenerabile, dar nimeni nu doreste sa locuiasca langa turbinele eoliene sau ferme solare sau sa plateasca mai mult la energie electrica. Majoritatea isi doresc autovehicule cu un impact minim prin emisii, dar nu schimbam SUV-ul cu un automobil hibrid”, spune Raluca Fiser.

In acest context, GBI constituie un instrument de constientizare si cointeresare pentru mediul de afaceri romanesc, astfel incat sa utilizeze rational resursele si sa-si minimizeze impactul asupra mediului.

In acelasi timp, GBI realizeaza o monitorizare a initiativelor verzi din sectorul de afaceri romanesc. Rezultatele proiectului vor putea servi drept reper autoritatilor, pentru ca acestea sa incurajeze masurile de protectie a mediului la nivel macro si microeconomic.

Mihai Diac

Citeste si:

Exclusiv GR: Green Business Index pune in valoare achizitiile

GBI, companiile si raportarea de mediu

GBI 2012 va analiza performanta de mediu a companiilor romanesti

spot_img

Ultimele știri