Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Gazul caspic avanseaza spre Romania

Romania si Georgia continua sa sustina proiectul gazoductului AGRI (Azerbaijan–Georgia–Romania Interconnector), au anuntat ministrii de Externe din Romania si Georgia, Titus Corlatean si Grigol Vasadze.

Cu prilejul vizitei la Bucuresti a ministrului Vasadze, cei doi oficiali au discutat despre cooperarea bilaterala in domeniul energetic, analizand si proiectul AGRI.

Interconectorul va permite tranzitul gazului natural lichefiat din zona Marii Caspice spre Europa, via Marea Neagra, iar dupa traversarea Romaniei va ajunge in Ungaria.

In acest moment se realizeaza studiul de fezabilitate al proiectului AGRI.

Gazoduct plus linie de feribot

In paralel cu constructia gazoductului, cei doi ministri de Externe au subliniat ca este oportuna si realizarea unei linii de feribot intre porturile Romaniei si Georgiei la Marea Neagra, care sa contribuie la dezvoltarea coridorului de transport Marea Caspica – Marea Neagra.

La sfarsitul anului trecut fusese publicat anuntul de selectare a proiectantului pentru elaborarea studiului de fezabilitate al proiectului AGRI. Potrivit anuntului initial, studiul urma sa fie definitivat in aprilie 2012.

Concurenta cu Nabucco

AGRI este considerat principalul concurent al proiectului Nabucco, menit sa realizeze o conexiune paralela intre zona Caspica si Europa Centrala. Gazoductul Nabucco va traversa Turcia si Bulgaria.

Georgia si-a exprimat preferinta pentru AGRI. Presedintele georgian, Mihail Saakashvili, declara inca de acum doi ani ca proiectul AGRI este mai rentabil si mai sigur, in timp ce traseul gazoductului Nabucco este mai lung si mai apropiat de regiuni sensibile din punct de vedere politico-militar. Seful statului georgian facea aluzie, in acest context, la apropierea de Iran.

Mihai Diac

Foto: www.eurofora.net

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Iranul propune Bulgariei o rafinarie

Patru proiecte prioritare din sectorul energetic realizate prin parteneriat public-privat
 

spot_img

Ultimele știri