Garda de Mediu a inceput controlul in institutiile publice, obligate sa colecteze selectiv

Comisarii de mediu au inceput de astazi controalele in institutiile publice care sunt obligate prin Legea 132/2010 sa colecteze selectiv, a anuntat Silvian Ionescu, comisarul-sef al Garzii Nationale de Mediu (GNM).

“Legea a intrat deja in vigoare de anul trecut si consider ca angajatii din institutiile publice au avut destul timp pana acum sa-si instaleze in sedii containere pentru colectarea selectiva a deseurilor. Controalele se desfasoara incepand de astazi in toata tara, iar institutiile publice sunt primele vizate. Comisarii sunt deja pe teren, iar acolo unde nu au fost indeplinite cerintele legii, vom aplica amenzi”, a declarat, pentru “Green Report, comisarul-sef al GNM.

Legea 132 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 461 din luna iulie 2010 si vizeaza colectarea selectiva a deseurilor in institutiile publice. Legea are ca scop cresterea gradului de reciclare si de valorificare a deseurilor colectate selectiv precum si modul legal de a informa, educa si constientiza functionarii publici, angajatii si cetatenii cu privire la colectarea selectiva si managementul deseurilor.

“Sper ca functionarii din institutiile publice sa fi constientizat importanta colectarii selective a deseurilor, cat despre sumele de care au avut nevoie pentru cumpararea cotainerelor, ele sunt modice. Un container costa 17 lei si nu cred ca nu s-au gasit bani pentru o astfel de investitie”, a mai spus Silvian Ionescu.

Legea colectarii selective in institutiile publice a fost initiata de presedintele Comisiei de Administratie Publica din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu, impreuna cu Asociatia Green Revolution. In 2011, potrivit OUG 15/2010, tintele de colectare vor creste cu 25%, iar obligatiile operatorilor economici care introduc pe piata ambalaje vor fi devansate cu un an.

Pentru a veni in sprijinul functionarilor publici, a fost organizata Campania ,,Legea 132/2010 – Institutiile publice colecteaza selectiv”, la initiativa Comisiei pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor, in parteneriat cu Asociatia Green Revolution si cu sprijinul Garzii Nationale de Mediu, Asociatiei Nationale de Protectia Mediului, Eco-Rom Ambalaje S.A. si Asociatiei Green Area.

Prin intermediul acestei campanii se pun gratuit la dispozitia institutiilor materiale de informare si promovare a colectarii selective.

Pagina campaniei este http://greenrevolution.ro/proiecte/detaliu.php?id=14

Mihaela Pavnutescu
 

Cititi si:

A inceput campania de colectare selectiva in institutiile publice

Institutiile statului colecteaza selectiv

spot_img

Ultimele știri