Functionarea centralelor eoliene restrictionata daca vor perturba sistemul energetic

Functionarea centralelor eoliene ar putea fi restrictionata, prin limitarea capacitatii instalate, daca aceste unitati vor perturba sistemul energetic, a declarat, marti, la forumul Focus on Power, directorul general adjunct al Transelectrica, Marius Cernat.

"Ni s-a cerut un punct de vedere la Legea energiei. Am propus limitarea capacitatii instalate in eoliene la un nivel care sa permita integrarea lor durabila. Procedura este acum la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei", a declarat Cernat.

Daca legislatia va fi modificata in sensul propunerilor Transelectrica, unitatile eoliene ar putea fi integrate in retea in functie de cat de avansate sunt lucrarile de constructie.

"Legea limiteaza doar numarul de certificate verzi, nu si capacitatile instalate. Sunt nopti cand nu ai posibilitatea de a mai reduce grupuri hidroenergetice si termoelectrice, pentru ca sunt deja oprite sau merg la minimum. Vom ajunge sa instalam o putere eoliana care va perturba sistemul, si va trebui sa limitam eolienele. Investitorii trebuie sa ia in calcul si riscul acesta de operare", a mai spus Cernat.

Acesta a mai adaugat ca printre solutiile privind cresterea consumului de electricitate si pentru integrarea mai buna a centralelor eoliene in retea se numara utilizarea energiei pentru incalzire si preparea apei calde.

Foto: windgenerator-plans.com

Cosmin Zaharia

Citeste:

OUG de amendare a legii 220, intarziata din cauza temerilor privind influenta asupra costurilor energiei

Legea de sprijinire a investitiilor in energii regenerabile, aplicabila din septembrie

Legea de sprijinire a investitiilor in energii regenerabile prin certificate verzi, aprobata de CE

spot_img

Ultimele știri